Tehin Pursiseuran juhlaeskaaderi ylitti Päijänteen

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Sysmäläinen, mutta koko Etelä-Päijänteen alueella toimiva Tehin Pursiseura on viettänyt tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan. Juhlakausi huipentui viime lauantaina juhlaeskaaderiin. Purjelaivojen aikakaudella eskaaderi on ollut merivoimien yksikkö. Nykyisin sillä tarkoitetaan matkapurjehdustapahtumaa, joka ei ole kilpailullinen. Eskaaderissa joukko moottori- ja purjeveneitä kulkee ryhmässä kohteesta toiseen.

TePS:in eskaaderin lähtö oli Suopellon Pinxinmäen laiturissa ja kohteena oli Kuhmoisten satama. Kaikkiaan mukaan oli ilmoittautunut 15 venekuntaa. Osa veneistä liittyi mukaan vasta Päijänteellä Padasjoen suunnasta.

Kipparikokous oli Pinxinmäen laiturilla klo yhdeksältä aamulla. TePS:in kommodori Mikko Saunamäki ohjeisti lähtijöitä liputuksesta, koska kyseessä on juhlatapahtuma. Reitistä hän kertoi, että ensin edetään yhdessä kokoontumispaikalle Suopellon lahden suulle. Sen jälkeen veneet voivat valita reittinsä vapaasti.

Keli oli viileä ja pilvinen. Luvassa oli vaihtelevaa lähinnä luoteisenpuoleista tuulta, joten luovimista oli luvassa. Kipparikokouksessa todettiin, että purjeveneiden kannattaa ensin suunnata kohti pohjoista Kähärinsaaren edustalle ja sieltä yli järvenselän.

Kuhmoisten satamassa oli luvassa seuran esittäytyminen ja halukkaat kipparit voivat esitellä venettään yleisölle. Sen jälkeen ohjelmassa oli yhteistä ohjelmaa, saunomista, ruokailua ja mukavaa illanviettoa.

Kommodori Mikko Saunamäki oli tyytyväinen vilkkaasta ja tapahtumia sisältäneestä purjehduskaudesta. Hän on ollut itse vesillä paljon.

-Seuran kannalta 40-vuotisjuhla on värittänyt tätä kautta. Kesäkuun alussa pidettiin varsinainen juhla ja heinäkuussa oli seuran järjestämä juhlakisa. Paljon on oltu vesillä ja kelit on suosineet purjehtijaa. Päijänne-purjehdus on suurin purjehdustapahtuma täällä, itse olin mukana sen retkiluokassa. Seuramme pärjäsi hyvin, iloitsi Saunamäki.

Hän kertoi, että vielä olisi kokemattomiakin asioita purjehduksessa.

-Atlantin ylitys olisi se, minkä haluaisi kokea. Se on ihan realistinenkin, kunhan ei päästä sitä ”sittenkun” -listalle. Se veisi 3-4 viikkoa ja Kanariansaaret on yleinen lähtöpaikka Atlantin ylityksille, Saunamäki kertoi purjehtijan unelmista.

Kuvassa: Veneet lähtivät ryhmässä kohti Päijänteen ylitystä.

Kommodori Mikko Saunamäki (vas.) ohjeisti osallistujia Pinxinmäen satamassa.