TEEMA: Turvallinen Koulutie

VIRTUAALIOPETUS LASKI AJOKORTIN HINTAA USEILLA SATASILLA

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA, JOUTSA, SYSMÄ

Monessa autokoulussa on meneillään myllerrysten syksy. Ajokorttia varten vaadittavat teoriatunnit voi nimittäin ensimmäistä kertaa opiskella netissä, Autokoululiiton luotsaamassa erityisessä virtuaaliluokassa. Silloin oppilaat eivät enää kokoonnu paikan päälle autokoulun luokkahuoneeseen, vaan seuraavat opetusta netissä oman tietokoneensa välityksellä.

Itä-Hämeen liikennekoulu siirtyi virtuaalitunteihin ensimmäisten autokoulujen joukossa Suomessa. Muutoksella on ollut muutamia hyvin konkreettisia seurauksia.

-Ajokortin hinta laski tuntuvasti, noin 500 eurolla. Pystyin laskemaan hintaa, koska säästöä tulee vuokrahuoneistojen kustannuksista, kertoo Itä-Hämeen liikennekoulun yrittäjä Matti Huikko.

Koska kukin oppilas opiskelee teorian omassa kodissaan, ei liikennekoulu tarvitse enää luokkatiloja Hartolassa eikä Sysmässä. Itä-Hämeen liikennekoulun toimipiste katoaa Hartolan katukuvasta joulukuun lopussa.

Sysmässä liikennekoulu on toiminut Uotintiellä sijaitsevassa rakennuksessa tuntiveloituksella, mutta tästäkin opetusmuodosta Huikko luopuu.

Ainut fyysinen toimipiste jää Huikon oman talon yhteyteen, Joutsan Ketunpolulle. Joutsan luokkahuoneistosta ei ole juuri kuluja, koska kyseessä ei ole vuokratila.

-Yhtä toimipistettä tarvitaan, koska syventävän vaiheen viisi teoriatuntia opetetaan yhä täällä. Syventävässä vaiheessa opetus on niin henkilökohtaista, että en usko että siinä siirrytään virtuaalitunteihin, Huikko sanoo.

Entä miten opettaja voi olla varma, että oppilaat varmasti osallistuvat teoriatunneille? Ettei kukaan lintsaa?

-Saan jälkikäteen ilmoituksen sähköpostiini, ketkä ovat osallistuneet tunnille, Huikko sanoo.

Osa autokouluista ostaa Autokoululiitolta käyttöoikeuden virtuaaliluokkaan ja hoitaa opetuksen itse, osa ostaa käyttöoikeuden lisäksi myös koko opetuksen. Huikko on päätynyt jälkimmäiseen, koska se säästää rutkasti aikaa. Ajokorttia varten oppilas velvoitetaan osallistumaan kaikkiaan 19 teoriatunnille.

-Ennen olen pitänyt teoriatunnit jokaisella paikkakunnalla erikseen eli kolmeen kertaan. Nyt minun ei tarvitse enää pitää teoriatunteja ja voin käyttää sen ajan ajo-opetukseen.

Aurinkoisena syysaamuna Ketunpolun opetustilassa poikkeavat Bettina Törnvall ja Annu Kaukonen. Joutsan lukion abiturientit aloittivat autokoulunsa elokuussa.

Virtuaalitunteihin he ovat olleet tyytyväisiä. Opetus kestää 1,5 tuntia kerrallaan. Joskus kuunnellaan opettajaa, toisinaan katsellaan dioja.

Autokoululiitto kehottaa opiskelijoita testaamaan laitteiden toimivuuden ennen ensimmäistä opetuskertaa. Miten Törnvallin ja Kaukosen laitteet toimivat?

-Ensimmäisellä kerralla oli pieniä ongelmia, mutta soitin liittoon ja kysyin neuvoa. Ongelmat ratkesivat selainta vaihtamalla, Annu Kaukonen sanoo.

Pappisissa asuva Kaukonen kehuu virtuaalitunteja erityisesti siksi, että niiden ansiosta oppitunneille osallistuminen on helpompaa: ei tarvitse järjestää kyytiä kylille, vaan voi opiskella kotona.

Bettina Törnvallin mielestä miinuspuoli on sosiaalisen kontaktin väheneminen muihin opiskelijoihin. Mutta se on pieni miinus sen rinnalla, että ajokortin saa nyt aiempaa edullisemmin.