Kotisalo käyttöön Hartolassa

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Hämäläisten laulu soi maanantaina Kotisalon pihamaalla, eikä suotta. Mittavat rakennustyöt oli viimein saatu päätökseen ja oli aika juhlia palvelutalon virallisia vihkiäisiä.

-Hartolan kunta on edelläkävijä. Täällä kaikki ikäihmisten palvelut on nyt keskitetty yhteen paikkaan, ja kaikki palvelut ovat asiakkaiden käytettävissä, kiitti palvelupäällikkö Jouni Sakomaa Aava-yhtymästä.

Sakomaan mukaan merkittävää on nimenomaan se, että uusi kokonaisuus on kaatanut raja-aidat vanhuspalveluista. Nyt esimerkiksi päivätoiminnan palvelut ovat tasapuolisesti kaikkien saavutettavissa, koska päivätoimintayksikkö sijaitsee siellä missä asunnotkin. Samaan kokonaisuuteen asumispalveluiden kanssa kuuluu nyt myös kotihoito sekä kunnan uusi keskuskeittiö.

Kotisalon rakentaminen merkitsi aikanaan myös suurta periaatepäätöstä: vuodeosastosta luopumista.

Nyt entisen vuodeosaston huoneet on muutettu asunnoiksi. Mitä hoitajat tuumaavat tästä?

Elisa Vanhatalo ja Janina Sarvilahti ovat oikeita henkilöitä vastaamaan. Aiemmin he työskentelivät vuodeosastolla, nyt ryhmäkodissa. Mikä on muuttunut?

-Asiakaskuntahan on sama, mutta muuten täällä on muuttunut melkein kaikki. Ennen menimme töihin hoitohuoneisiin, nykyään toisen ihmisen kotiin, kiteytti Elisa Vanhatalo.

Vanhatalon ja Sarvilahden mukaan aiemmin isommissa huoneissa saattoi olla jopa viisi henkilöä. Laitosmaista tunnelmaa lisäsi tarkka päivärytmi: esimerkiksi ateriat jaettiin kaikille samaan aikaan.

Nykyään Kotisalossa jokainen saa ruokailla oman rytminsä mukaan. Jos aamulla nukuttaa pidempään, saa huoletta nukkua ilman pelkoa aamiaiselta myöhästymisestä. Ero entiseen on selvä: asukkaat saavat tehdä omia päätöksiä.

Kotisalossa on asuntoja 60 ikäihmiselle. Osa heistä asuu palvelutalossa ympäri vuoden, osa on paikalla lyhyempiä jaksoja. Yksi säännöllisistä vierailijoista on Rakel Kuronen. Kuronen asuu suurimman osan ajasta omassa kodissaan, mutta viettää silloin tällöin viikon jakson Kotisalossa.

Miltä palvelutalo näyttää asukkaan silmin?

-Ei valittamista! Kotisalo sijaitsee hienolla paikalla. Tämä harjuhan on ihan luonnon ihme, tuumi Kuronen.

Avajaisissa puhunut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula piti Kotisaloa nykyaikaisena ja tulevaisuuteen katsovana ratkaisuna.

-On onneksi vielä niitä päätöksentekijöitä, jotka näkevät kauas. Sillä tavalla, että asiat hoidetaan mallikelpoisesti ja hyvin, Rehula sanoi.