Sysmässä paljon salibandylaisia

Reilun neljäntuhannen asukkaan Sysmässä henkii mukava yhteisöllisyys. Arkisten askareitten vastapainoksi kokoonnutaan Päijänne Areenalle ahkerasti salibandyturnauksiin. Mies- sekä naisjoukkueitten lisäksi urheilutapahtumia tarjoavat lukuisat junnujoukkueet. Yhä lisääntynyt kiinnostus lajia kohtaan nuorimmissa ikäluokissa asettaa pienelle seuralle selkeitä haasteita.
–Isien, äitien, entisten sekä nykyisten seura-aktivistien ja pelaajien panos on tervetullutta ja sitä arvostetaan. Valmennus-, ohjaus- ja muissakin seuran toiminnoissa vapaaehtoisuus kasvattaa yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä, me-henkeä, toteaa seuran puheenjohtaja Maarit Suutari. Syksyllä lajin pariin hakeutui kymmeniä uusia harrastajia. Paine ei-kilpailevan ryhmän perustamiseen kasvoi entisestään. Tällä hetkellä Areenalla harjoittelee torstaisin joukkueellinen innokkaita koululaisia.–Tämä harrastesähly aloitti marraskuussa ja tarjosi mahdollisuuden liikkumiseen ja yhdessäoloon mukavan joukkuelajin parissa ilman kilpailupaineita, kertoo Suutari.Ylimääräiset kustannukset karsimalla (sarjamaksut, lisenssit, tuomarimaksut ja ohjaus) ja antamalla nuorille urheiluseuran ja kunnan tuen, tarjoaa harrastesähly nuorille edullisen tavan liikkumiselle. Harrastus on siis maksutonta ja nuoret ovat vakuutettuja kolhujen varalta. Harjoitukset sisältävät normaalin kilpailevan ryhmän treeneihin verrattuna hyvin samoja elementtejä.–Pelivälineen, mailan ja pallon käsittelyä harjoitellaan, mutta lisänä sopassa on, että näissä harjoituksissa ei purra hammasta. Treeneissä pitää olla hauskaa, sillä kouluikäisen liikuntaharrastuksen kiinnostavuus riippuu pitkälti tunteesta. Kun on kisailtu, pelailtu ja opittu muutama uusi pelikuvio, kotona ei kiukuta. Ja kun harjoitusten jälkeen on hyvä fiilis, niin tullaan kentälle toistekin, tietää Maarit Suutari.

Erilaisuus hyväksytään harrasteryhmässä. Porukkaan mahtuu monen lajin harrastajia, kilpaurheilijoita, liikkujia ja täysin ei-urheilevia. Harjoituksissa painotetaan ketteryyden, koordinaatiokyvyn ja liikunnallisen elämäntavan perusteita. Kukin tavallaan ja taidoillaan, mutta tyylillä ja yhdessä. Eikä pelkästään lapsilla ole hauskaa, vaan myös ohjaaja Maarit Suutari tunnustaa nauttivansa jokaisesta treenipäivästä.

–Tulee hyvä olo niin sisäisesti kuin fyysisestikin. Lasten ja nuorten kanssa tekeminen ja liikkuminen ovat huippujuttuja, tunnustaa Maarit Suutari.

KP

Kuvassa BB-88:n pj. Maarit Suutari vetää harrastepelaajien ryhmää. Kuva: Mikko Ojala