Sysmän kirjasto auki 2015 vapuksi

Sysmän uuden kirjaston suunnittelu- ja toteutusvaiheen alustava aikataulu on valmis; helmikuussa alkaa rakennesuunnittelu, maaliskuussa toteutussuunnittelu, urakat kilpailutetaan toukokuussa ja elokuussa alkaa varsinainen rytinä. Silloin kunnantalon tulevan kirjaston päästä puretaan väliseiniä ja uusia rakennetaan. Helmi-maaliskuussa 2015 päästään asentamaan kalusteita ja suorittamaan uuden laitoksen käyttökokeita.
–Kirjasto avataan vappuna 2015 ja samalla päättyy vuokrasopimus Sysmän Osuuspankin kanssa, toteaa kirjastotoimikunnan puheenjohtaja Bror Ahlgren.Vuosikausia jatkunut keskustelu Sysmän kirjaston ahtaista ja toimimattomista tiloista johti kirjastotoimikunnan perustamiseen ja uusien tilojen etsimisen kyseisen toimikunnan voimin. Tarkan seulonnan tuloksena toimikunta päätyi ehdottamaan kirjaston uusiksi tiloiksi kunnanviraston vasenta siipeä kokonaisuudessaan. Kyseisen lausunnon pohjalta valtuusto teki päätöksen joulukuun kokouksessaan. Valtuuston lisäksi suuri yleisökin on alkanut hahmottaa lisäneliöiden lisäksi uuden kirjaston edut; esteetön sisäänkäynti molempiin kerroksiin, viihtyisyys, hyvät olosuhteet mm. sähköisille toiminnoille, lukusalin pitkät aukioloajat (itsepalvelulukot), uusien kokoontumispaikkojen syntyminen, omat osastot mm. lapsille ja nuorille – näin kunnantalosta muodostuu yhteinen kuntalaisten talo. Kaiken lisäksi kyseinen ratkaisu on taloudellisesti edullisin.Osuuspankin kiinteistössä nykyisin sijaitsevan kirjaston kokonaisneliömäärä on n. 400. Uuden kirjaston alimpaan kerrokseen sijoittuvien lukusalin, kahvion ja kokoustilojen käytössä on 204 neliötä ja yläkerran varsinaisen kirjaston (kauno- ja tietokirjat, musiikki, nuoret, lapset ja henkilökunnan tilat) neliöitä on 404. Koko kirjaston pinta-ala on näin ollen 608 neliötä. Bror Ahlgren avaa kirjaston käytölle vielä muutamia yksityiskohtia.

–Kirjastossa säilyy kahvio nykyisen ison kahvilatilan keittiöpäässä, kahviosta tulee lukusali ja tilaa voi käyttää myös näyttelytilana. Valtuustosalin kirjahyllystöt varustetaan massiivisilla pyörillä, jotka mahdollistavat salin myös tapahtumakäyttöön. Ja jokaisella itseään kunnioittavalla kunnalla on oltava kirjastossaan tila kotiseutuaiheiselle materiaalille.

Kunta on varannut rahaa remonttiin 700.000 euroa. Siitä perusrakenteiden osuus vie pääosan eli 550.000 euroa ja varustamiseen kalusteineen varataan 150.000 euroa.

–Ilmastointi- ja sähkötyöt vievät leijonanosan remontista, seinien purkaminen ja uusien rakentaminen ovat massiivisuudestaan huolimatta helppo osio, kiteyttää Ahgren työrupeamaa.

Kunta on tehnyt opetusministeriöön viimeisen ja tarkennetun hankeselvityksen ja saneerauskartoituksen ja odottaa jo helmikuussa päätöstä valtion mukaantulon euromäärästä.

KP

Kuvassa kirjaston toinen kerros. Sisäänkäynti onnistuu samasta tasosta talon takapihalta.