Ajo-opetuksessa on oltava valppaana

Matti Huikko aloitti ajo-opettajana jo 38 vuotta sittten. Sen jälkeen oli oman yrityksen aika Joutsassa. Kolme vuotta sitten hän osti Veikko Lautsillan Itä-Hämeen liikennekoulun. Nyt Liikennekoulu Huikolla on toimipisteet Hartolassa, Sysmässä ja Joutsassa. Marraskuussa on aika jäädä eläkkeelle.Eniten oppilaita Huikolla on Hartolasta ja Joutsasta, Sysmästä vähän vähemmän. Autokoulubisnes on luvanvaraista ja kausiluonteista, välillä asiakkaita riittää enemmän ja välillä vähemmän.-Tällä viikolla minulla on kuusi ajokoetta Heinolassa, Huikko sanoo.Leivän syrjässä liikennekoululla kuitenkin Huikon mukaan pysyy. Sillloin ei kuitenkaan katsoja tunteja tai viikonpäiviä. Opetusta järjestetään, kun oppilaita riittää.

-Sesongin aikaan on oltava koko ajan liikenteessä, Huikko kertoo. Sesonki ei ajoitu tiettyyn vuodenaikaan tai kuukauteen eikä sitä voi ennakoida.

Huikko on minimoinut kiinteät kulut. Hän hoitaa itse työt siivouksesta opetukseen. Henkilöautoja on kaksi, samoin mopoja ja moottoripyöriä. Toimistoissa ei istu kukaan. Niitä käytetään oikeastaan vain teoriaopetukseen. Huikon lisäksi henkilökuntaa on pari tilapäistä ja hartolalainen ex-omistaja Veikko Lautsiltakin auttaa tarvittaessa.

Henkilöautokorttia ajavia oppilaita on selvästi eniten, noin 80 prosenttia. Seuraavaksi suurin ryhmä ovat mopokorttilaiset, joita tulee koko ajan lisää. Sen sijaan kevytmoottoripyöräoppilaat ovat vähentyneet.

Huikon mukaan oppilaiden valmiudet ovat eritasoisia, mutta vielä ei vastaan ole sellaista tullut, joka ei ajamaan oppisi. Sukupuolella tai iällä ei ole merkitystä valmiuksiin.
Kokemus on opettanut, että vaarallisimmat paikat ovat risteykset, joihin oppilaat tahtovat ajaa liian lujaa.

-Silloin on opettajan painettava jarrua. Kaikista haasteellisinta on puolestaan maantieajo, sillä omalla kaistalla pysyminen näyttää olevan kovin vaikeaa. Nopeudet ovat tuolloin kovat ja virheen seuraukset pahat, Huikko kertoo.

Uudessa ajokorttilaissa henkilöauton eli B-opetus koostuu kolmesta vaiheesta: perus-, harjoittelu- ja syventävästä vaiheesta. Koulutusta ja ajotunteja tuli lisää. Huikon mukaan liikennekoulun opetus ei kuitenkaan lisääntynyt, joten lisäeurojakaan ei kerry.

Henkilöautokortti maksaa nyt keskimäärin 2 500 euroa. Huikon mukaan kortin voi saada vuodessakin, mutta normiaika eri vaiheineen on parisen vuotta.

Ajokorttilaki muuttui vuosi sitten. Laista löytyy lisätietoa internet-sivustolta www.trafi.fi.

TK

Kuvassa oppilas Riina Nikkanen ja Matti Huikko tauolla Hartolassa. Nikkanen ajoi ensin Joutsasta Hartolaan ja sieltä matka jatkui Heinolaan.