Sysmän Lions Club monessa mukana

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Lions Clubilla (tuttavallisesti Leijonat) ei ole Hartolan Leijonien eikä Sysmän Rotarien tapaan yhtä mittavaa tulojenhankinnan kohdetta (molemmilla em. klubeilla sahtisaluuna), vaan lahjoitusvarat on kerättävä monesta eri aktiviteetista.

Klubi on perustettu vuonna 1962 ja tällä hetkellä presidenttinä toimii Mika Järvinen.

Sysmän Leijonilla on monia kohteita, joita se avustaa vuosittain. Suurin ja eniten euroja vaativa projekti on Nuori Työ -hanke. Klubi sijoittaa siihen 4000 euroa vuodessa ja viimeksi hanke työllisti 70 nuorta ikähaarukassa 14 -19 vuotta. Vuositasolla leijonat avustaa mitä erilaisimpia kohteita: viime vuosina klubi on osallistunut mm. ulkopelialustan ja ulkopingispöydän hankintaan, joululahjakeräykseen, Sri Lankassa asuvan kummipojan koulukustannuksiin, paikkakunnan koululaisten stipendilahjoituksiin, palvelutalon grillikatoksen pystyttämiseen, Sysmän Linta -kuluihin ja lukuisten yksityishenkilöiden auttamiseen.

Pitkään klubissa toimineiden Veikko Kotolahden ja Janne-Pekka Juutilaisen mukaan näistä erillislahjoituksista ja avustuksista kertyy vuositasolla toiset 4000 euron menot.

Pienempiä summia, mutta työpanoksia vaativia kohteita ovat mm. sankarihautojen havutukset ja kynttilöinnit sekä monenlaiset ulkotyöt paikkakunnan vanhuksille. Kyseisen avustusmäärän kokoaminen vaatii kubilta paljon aikaa ja aktiivisuutta. Varoja kerätään mm. seuraavista lähteistä: Kirkonkylän mainostaulut, joulukuusien kasvatus ja myynti (Taimila ja kotiinkuljetukset), tulot K-kaupan ja Tokmannin asiakkaiden luovuttamat pullonpalautuskuitit ja Soidinyhtye Erotican keikkatulot.

– Muutamia keikkoja vuodessa, sanoo itsekin bändissä soittava Juutilainen.
Yhteenhioutunut leijonalauma harrastaa muutakin yhdessä, lenkkiporukka hoitaa kuntoaan joka maanantai ja leijonien joukkue on muodostanut pääosin paikkakunnan Jukolan -viestijoukkueen.
Kotolahti muistuttaa, että klubin ladyt tekevät omalla sarallaan arvokasta työtä.
– Joulupolku, kummityttö Sri Lankassa ja Suvisoiton kahvitilaisuuksia.

Yksi Sysmän Lions Clubin näkyvin projekti on vuosittain valittava Sysmän Linta, tapa aloitettiin jo vuonna 1982. Hanke ei ole niinkään tuloja eikä menoja synnyttävä, mutta on näkyvyydeltään mainio klubin imagon nostaja.

Kuvassa: Pitkänlinjan klubilaiset Veikko Kotolahti ja Janne-Pekka Juutilainen.