Sysmään ympäristöpalkinto

Hartola-Heinola-Sysmä-alueella palkitaan vuosittain yritysten ja yhteisöjen ympäristöteko. Tämä vuonna voittajaksi valittiin Sysmän Sato Oy, joka on viiden viljelijän perustama yhteinen viljankuivaamoyhtiö. Yhteinen kuivuri käyttää uusiutuvaa energiaa, joka tuotetaan Sysmän Ikkuna ja Ovi Oy:n lämpökeskuksessa. Pääpolttoaineena on ikkuna- ja ovituotannossa syntyvä puru ja hake.

Yhteinen kuivuri on hyvä esimerkki yhteisöllisyydestä ja rajoja ylittävästä yhteistyöstä, kun teollisuuden tuottamaa lämpöä käytetään maataloustuotannossa.

Sysmäläisyrittäjien yhteistyö osoittaa, että ympäristöinvestointi säästää myös selvää rahaa. Investointi kimppakuivaamoon maksaa kullekin viljelijälle vain noin 60 prosenttia siitä, että jokainen viljelijä olisi pystyttänyt oman kuivaamon. Kun mukaan saatiin vielä Sysmän Ikkuna ja Ovi, jolta liikenee naapuritontilta kotimaista energiaa, viljat voidaan kuivata ilman omaa lämpökeskusta.

Eikä siinä vielä kaikki. Sysmän Ikkuna ja Ovi käyttää lämmitykseen sivutuotteena syntyvää sahanpurua, hiontapölyä sekä haketta. Kun energiaa täydennetään halvalla hakkeella, se voidaan hinnoitella puoleen verrattuna polttoöljyyn. Ja lisää energiapuuta saadaan viljelijöiden omista metsistä. Sysmän yhteiskuivaamoa pyörittävän yhtiön Suomen Sadon omistavat viisi viljelijää: Jari Leppänen, Matti Palvaila, Oskari Peltola, Pekka Tamminen ja Esa Virolainen.

Kunniamaininta ympäristötekokilpailussa myönnetään Heinolan seurakunnalle pitkäjänteisestä työstä ympäristönsuojelun parantamiseksi omalla ympäristöjärjestelmällä. Heinolan seurakunta saa Kirkon ympäristödiplomin tänä vuonna jo toista kertaa, jälleen neljäksi vuodeksi eteenpäin. Palkintoraatiin kuului myös Lähilehti.

TK