Suomalaisen laulun ilta

Mika Sankari
SYSMÄ

Täydessä Nuotta-salissa kuultiin tiistai-iltana 26.11 Itä-Hämeen kansalaisopiston yksinlaulajien ja Hoilaajat-kuoron kursseille Sysmässä osallistuneiden esityksiä syyslukukauden päättäjäisten merkeissä laulunopettaja Lea Lutsin johdolla.
Tapahtuma alkoi yhteislaululla ja lyhyellä alustuksella, jossa Luts siteerasi Kaarina Helakisan ja Maria Callasin ajatuksia laulun tarkoituksesta. Syksyn kohokohtana kurssilaisille toiminut lauluilta koostui kaikkiaan yli kahdestakymmenestä taitavasta lauluesityksestä, joissa erilaiset esiintyjät toivat oman äänensä ja persoonansa esiin Jaak Lutsin säestäessä. Illan aikana kuultiin paljon mm. sekä Oskar Merikannon ja Yrjö Kilpisen säveltämiä että Eino Leinon ja Larin Kyöstin sanoittamia lauluja.
Laulaminen on tärkeä itseilmaisun muoto, konsertin juontanut Luts korosti ja kertoi kurssien jatkuvan kevätlukukaudella. Yksinlaulajille varataan 20 minuutin opetusaika äänenmuodostuksen oppimista ja laulutekniikkaan tutustumista varten. Hoilaajien kursseilla harjoitellaan helppoja kaksiäänisiä kaanoneita ja opetellaan käyttämään kehoa ja ääntä sekä nautitaan yhdessä laulamisesta.
Kaikki ovat tervetulleita kursseille, keväällä ohjelmistosta löytyy mm. euroviisuja. Nyt on kuitenkin sopiva aika valmistautua itsenäisyyspäivän viettoon ja vetäytyä sen myötä hyvin ansaitulle joululomalle.

Lea Luts johti Hoilaajat-kuoron esitystä.
Pia Salo: Laulu onnesta (säv. Ahti Sonninen, san. Eino Leino)
Pia Kumpulehto&Lea Luts: Lähteellä (säv. Fredrik August Ehrström, san. Johann Ludvig Runeberg)
Jeremias Sankari: Illalla (säv.Yrjö Kilpinen, san. Eino Leino)
Pirkko Rantahakala: Laululle (säv. Yrjö Kilpinen, san. V.E.Törmänen)
Ulla Tervala: Karjalan kunnailla (suomalainen kansansävelmä, san. Valter Juva)
Ossi Hilden: Reppurin laulu (säv. Oskar Merikanto, san. Larin Kyösti)
Mari Lehtosaari-Miller: Soi vienosti murheeni soitto (säv. Oskar Merikanto, san. Heikki Ansa)
Leena Kaisa-Porvari: Itkevä huilu (säv. Oskar Merikanto, san. Larin Kyösti)
Tiina Kotila-Paaso: Käen kukkuessa (säv. Emil Kauppi, san. Larin Kyösti)
Jari Häkkinen: Kosiovarsa (säv. Leevi Madetoja, san. Larin Kyösti)
Leena-Kaisa Porvari, Tiina Kotila-Paaso, Mari Lehtosaari-Miller, Jari Häkkinen, Ossi Hilden: Tuulan tei (säv. Oskar Merikanto, san. Teuvo Pakkala)