Salaattibaarit on in

Salaattibaariin ei välttämättä mennä juhlimaan baari-sanan tavanomaisessa merkityksessä, mutta käynnin jälkeen on mahdollista pitää pienet ruokajuhlat vaikkapa kotioloissa.

Sysmään on perustettu viime aikoina kaksikin salaattibaaria. Baarissa tarjoillaan kotiinviemiseksi tai työpaikan ruokatuntia varten herkullista ja heti valmista ruokaa. K-supermarket Suvituulen kauppias Pekka Töyrylä päätti perustaa kaupan yhteyteen salaattibaarin, koska sen suosiosta oli tullut muualta hyviä kommentteja. Baarin perustamisen yhtey-dessä oli mahdollisuus toteuttaa muutoksia leipäosastolla. Töyrylä on havainnut, että baarin tuotteita ostavat  kaikenikäiset.

–Monet hakevat heti aamulla työpaikkalounaan töihin mennessään ja toiset kotiin vaikkapa iltapalaksi, sanoo Pekka Töyrylä.

Baarin asiakas voi valita tuotteet ostosrasiaan oman mielensä ja makunsa mukaan. Valinnan mahdollisuudet ovat runsaat; ruokaisempia lihapyöryköitä, tonnikalaa, savukalaa ja vaikkapa pekonia ja kevyemmästä päästä salaattia, kurkkua, tomaattia, ananasta, paistettua sipulia, paahdettuja siemeniä, raejuustoa, riisiä, oliiveja ja fetajuustoa. Sisältö ei suinkaan ole samanlainen päivästä toiseen, vaan vaihtuu viikon kestäessä. Joka aamu baari varustetaan tuoreilla tuotteilla.

–Kuuntelemme asiakkaiden toivomuksia herkällä korvalla, lupaa kauppias.

Suvituulen lihatiski on myös asiakkaiden mieleen. Töyrylän mukaan näin joulun jälkeen syödään tosin hiukka kevyemmin, mutta kalan kysyntä on ollut vilkasta. Tiskissä on aina tuoretta kalaa ja paljolti Päijänteestä pyydettyä.

Aivan uutta Suvituulessa on lämpimät lounaat. Kaupan omat uunit mahdollistavat myös lämpimän lounaan valmistamisen ja vaihtoehtoja voisivat olla vaikkapa kiusaus, keittolounas, karjalanpaistu tai lihapyörykät. Myös tiskin grillituotteet ovat kysyttyjä.

Kaupan alalta on viime aikoina kuultu suorastaan kummia, joidenkin tuotteiden hinnat ovat laskussa.

–Meillä K-ketjussa hintoja pudotettiin jo marraskuussa ja nyt viime päivinä lisää. Hinnat ovat laskeneet vähän jokaisessa tuoteryhmässä, mutta eritoten juustot, rasvat ja muut maitotuotteet ovat entistä edullisempia, toteaa Töyrylä.

ÄssäCafeesta
myös kalakukkoja

S-marketin yhteydessä toimiva ÄssäCafe avattiin yleisölle viime pääsiäisenä. Paikan valikoimiin salaattibaari lisättiin alkukesästä. Ässän emäntä Anu Uusitalo työskenteli aiemmin Helsingissä, missä salaattibaareja oli käytössä runsaamminkin – sieltä idea tuli hänen mukanaan Sysmään.

Ässän salaattibaarissa on kysyntää Anu Uusitalon mukaan niin kesällä kuin talvellakin ja asiakaskunta on monitahoinen. Baarin tuotevalikoima on tutunomainen; tonnikalaa, kinkkua, tomaattia, salaatteja, porkkanaa, vesimelonia, mandariinia, pähkinöitä, sipulia ym.

–Toki kysyntä kasvaa vapaa-ajan asukkaiden toimesta kesäaikana ja silloin baarin tuotevalikoimakin on runsaampi.

Ässän salaattibaarin yksi tuoteryhmä miellyttää ainakin savolaisia. Baarin kylmäkaapista kun voi ostaa kuopiolaisia muikku-, ahven- ja lanttukukkoja. Välillä herkut puuttuvat kaapista, koska niitä tilataan menekin mukaan. Samoin lohi- ja lihapiirakat ovat kysyttyjä. Lisäksi Ässässä valmistetaan tarvittaessa myös hampurilaisia. KP