Kirjasto aikataulussa

Sysmän kunnanviraston tulevassa kirjastosiivessä vasarat paukkuu, porat ujeltaa ja sahat kirskuvat. Uusi kirjasto valmistuu vauhdilla ja ammattitaidolla. Pääurakoitsija Juhani Valve katselee töiden edistymistä rauhallisin ilmein.

-Olemme hyvin aikataulussa, hiven jopa etuajassa.

Valveen mukaan kirjaston remontin edetessä ei vastaan ole tullut mitään yllättävää. Kunnanviraston kaikki rakenteet ovat ollet hyvässä kunnossa ja mahdollistaneet parillekymmenelle työmiehelle normaalin remontin etenemisen. Kaiken pitäisi olla valmiina huhtikuun loppuun mennessä.

-Arkkitehdin remonttisuunnitelma on hyvä ja töistä ollaan selvitty vain muutaman pienen yksityiskohdan muutoksella, kiittelee Valve.

Kirjastonjohtaja Riitta Kuisma esittelee tulevia kirjastotiloja tyytyväisen näköisenä. Hänen mukaansa uusi kirjasto tulee olemaan kaikkien kuntalaisten kokoontumispaikka – vauvasta vaariin. Kirjaston fyysiset tilat antavat Kuisman väittämälle pohjaa. Todetaan tässä muutamia yksityiskohtia:

Alakerran lukusali omalla sisäänkäynnillä sekä ryhmätyö- ja näyttelytila. Varsinainen kirjastotila sijaitsee toisen kerroksen entisessä valtuustosalissa, samassa kerroksessa ovat myös toimistotilat ja johtajan huone. Erityisen tyytyväinen Kuisma on noista henkilökunnan kunnollisista työtiloista, sillä taustalla tapahtuva ja  asiakkaille näkymätön työ vaatii tarkkuutta ja keskittymistä.

Saman kerroksen entisen työvoimatoimiston tiloihin syntyy ns. perhetila, missä viihtyvät kaikki ikäluokat; musiikki- ja AV -tilat, erillinen lasten tila pelikoneineen ja muumi -nurkkauksineen ja mukavat sohvatilat myös vanhemmille. Yhden seinän takana on tilat kotiseutuaineistolle. Kerroksessa sijaitsevat myös vessatilat ja pieni kahvihuone. Kerroksen aulaan sijoitetaan kirjaston palvelutiski. Ylimmän kerroksen vanhat kokouskabinetit ovat jatkossakin viraston käytössä, muu osa täyttyy talon ilmastointi- ja muilla teknisillä laitteilla.

-Vaikka monet halusivat tyhjenneen S-marketin tilat kirjaston käyttöön, on tämä ratkaisu kaikkein paras. Ollaan kunnan omassa kiinteistössä, toteaa Riitta Kuisma.

Kirjasto tulee jatkossakin olemaan keskeisellä paikalla. Se on tärkeää, sillä se on eniten käytetty kunnan palvelu. Tietyt luvutkin todistavat sitä – kirjastossa oli viime vuonna yli 35 000 käyntiä ja aktiivisia lainaajia on n. 1600. Seinien sisältä löytyy n. 45 000 lainattavaa kohdetta.

Kuisma luettelee kirjaston tärkeimmät elementit ja ne ovat riittävät tilat, runsas lainattava aineisto ja työntekijöiden ammattitaito.

-Niistä se koostuu hyvä kirjasto ja juuri sellainen tästä tulee, sanoo Riitta Kuisma varmantuntuisesti.

Muutamia hajatietoja lisää. Pääsisäänkäynti kirjastokerrokseen sijaitsee kunnanviraston takasivulla, mutta hissi tuo asiakkaan mukavasti ylös myös etukautta tultaessa. Parkkitiloja tehdään tarvittaessa lisää Pusukujan toiselle puolelle. Isossa kirjastosalissa tullaan järjestämään yleisötilaisuuksia, sillä pyörillä sijaitsevat hyllystöt ovat siirreltävissä.

Kirjastonjohtaja Riitta Kuisma on työskennellyt viime ajat rallitermiä käyttäen kolmen pysähdyksen taktiikalla. Hänellä on ollut Sysmän kirjaston johtamisen lisäksi käsissään myös Asikkalan ja Padasjoen kirjastot.

-Tilanne on ollut ylikuormittava, toteaa Kuisma yksikantaan.

Tilanne tulee muuttumaan jatkossa, sillä kuntien yhteistyösopimus on irtisanottu ja sekä Asikkala että Padasjoki ovat pistänet hakuun kirjastonjohtajan virat.

-Työnkuvani suhteen on jatkossa muutamia asioita auki, mutta olen iloinen siitä, että sysmäläiset saavat käyttöönsä hyvän kirjaston. Kuntalaiset ja kesäsysmäläiset ovat sen ansainneet. KP