Retrobileet Ylemmäisillä

Naisten värikkäät kellohameet heilahtelevat somasti, kun väki saapuu Ylemmäisten koulun kesäjuhliin. Miehetkin ovat jossakin määrin ottaneet 50-luvun pukukoodin huomioon; pussihousuja, juuri muotiin tulleita farkkuja, liivejä ja jatsari -mallisia saappaita. Naisista huomaa vielä sen, että peilin edessä on vierähtänyt tovi, niin upeita ovat hiuksien tupeeraukset. Tunnelma todentuu vielä tiiviimmin 50-lukuun, kun pihaan täräyttää muutama kylänmies pappatunturilla ja lopuksi nuoripari vuoden 1951-mallisella Buickilla. Mopoilla paikalle pörhälsivät Kari Asikainen (Tunturi) ja Jouko Tinnilä (Solifer). Vuoden 1951-mallisella Buickilla paikalle kurvasivat espoolaiset Tero ja Tanja Pietikäinen, he olivat kylällä vierailemassa vapaa-ajan asukkaiden Anja Kinnusen ja Markku Pietikäisen luona. Tero osti dollarihymynsä Kaliforniasta 2005 ja on laittanut se kuntoon viimeisen päälle. Pariskunta ajelee autollaan 10 000 kilometriä vuodessa ja osallistuvat varsin innokkaasti vanhojen autojen kokoontumisajoihin.

Kylätapahtuman takana on Ylemmäisten kyläyhdistyksen (maa- ja kotitalousseura) työryhmä, jota veti aktiivisesti kolmisen vuotta kylän vapaa-ajanasukkaana ollut Terttu Grönroos.  Teemalliset tapahtumat aloitettiin vanhalla koululla jo viime kesänä 70-luvun teemalla, mutta juhlijoiden keski-ikä huomioon ottaen tänä kesänä mentiin pari vuosikymmentä taaksepäin. Veto oli onnistunut, sillä hehkeää 50-lukua nuoruudessaan viettänyttä väkeä saapui koululle runsaasti ja tapahtuma sai heiltä runsaasti kiitosta.

Terttu Grönroos testasi heti alkuunsa vieraiden 50-luvun tietämyksen tietokilpailulla. Kysymykset koskettelivat mm. Helsingin olympialaisia, sotakorvausten maksua, Korean sotaa, yleislakkoa ja tietysti Armi Kuuselaa. Hyvin olivat asiat juhlaväen hallussa.  Tietokilpailun lisäksi pihalle oli järjestetty retroleikkejä, yksi sellainen oli ”tehtävä tai totuus” leikki. Mukana olleet leikkijät joutuivat vastailemaan yleisön tekemiin kysymyksiin tai suorittamaan heille annettuja tehtäviä. Siinä pestiin pyykkiä vanhalla pyykkilaudalla, hypättiin narua ja joutuipa komean Buickin omistaja kertomaan autonsa sopivuuden muhinointiin tyttöystävän kanssa!

Koko illan ajan koulun sisällä soi 50-luvun musiikki ja tanssilattia oli ahkerassa käytössä. Ja tietysti retrobileissä oli puhvetti, mistä sai kahvia, kahvileipää ja makkaroita.

Kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Marja-Liisa Kultanen kertoi vanhan kyläkoulun olleen pari vuosikymmentä vuokrattuna Hartolan kunnalta. Vuosivuokraa kunta ei perinyt, mutta yhdistys vastasi talon hoitokuluista. pari vuotta sitten kyläyhdistys ostaa pamautti koulukiinteistön 5 500 euron hinnalla ja nyt tarvitaan tietty tuloja ostohinnan kuittaamiseksi. Kultasen mukaan talolla järjestetään asian edistämiseksi vuosittain laskiaisrieha, pikkujoulut, kesäasukkaiden ja kyläläisten tapaaminen, ruokapidot ja teemailtamat.

Pukukierroksella valittiin äänestämällä Miss- ja Herra 50-luku. Missin tittelin voitti Katja Koskinen. Hän oli pukeutunut violettiin pallokuvioiseen mekkoon, varustautunut aikakauden käsilaukulla ja tukkakin oli tupeerattu ajan hengen mukaisesti. Herra 50-luku oli Kari Asikainen; aidot 50-luvun maalaisisännän vaatteet pussihousuineen, flanellipaitoineen ja liiveineen.

KP