Remonttirahaa tarvitaan lisää

Hartolalaisen Kuninkaankartanon remontti hoivakodista terveyskeskukseksi maksaa kolmanneksen arvioitua enemmän. Teknisen lautakunnan mukaan remonttiin tarvitaan 100 000 euroa lisää rahaa. Alkuperäinen määrärahavaraus oli 300 000 euroa.

Remontin myötä Kuninkaankartanosta tehdään terveyskeskus, johon keskitetään kaikki terveyspalvelut kuten hammashuolto, ensiapu, neuvola ja laboratorio. Kuninkaankartanon asukkaille rakennetaan uudet kodit nykyisen terveyskeskuksen luo.

Vt. tekninen johtaja Pasi Hinkkuri kertoo, että merkittävimmät syyt budjetin ylittymiseen ovat ilmanvaihdon täydennystarve ja nopea rakentamisaikataulu.

Suunnittelu, tilankäyttöselvitys ja rakentaminen tapahtuvat Kuninkaankartanossa saman vuoden aikana.

-Toki oli yllätys, että (lisämäärärahan tarve) oli näin suuri. Kun tarpeet eivät ole selvillä silloin, kun varataan määrärahoja, ei voida tietää kaikkia kustannuksia, Hinkkuri sanoo.

Ilmanvaihtoa on tehostettava, koska esimerkiksi odotusauloissa saattaa olla huomattavasti enemmän ihmisiä kuin rakennuksen alkuperäinen käyttötarkoitus antaa myöten. Lisäksi esimerkiksi laboratoriovälineet vaativat tasaista lämpötilaa, eivätkä ne siedä liian kuumaa.

-Lämpötilalla on merkitystä myös työntekijöiden taukojen kannalta. Jos lämpötila kohoa liikaa, on taukoja oltava normaalia enemmän, Hinkkuri sanoo.

Päätös terveyskeskuksen siirtämisestä Kuninkaankartanoon tehtiin edellisen teknisen johtajan Antti Kailion aikana. Samalla tehtiin myös määrärahavaraus Hartolan kunnan budjettiin.

Onko Kuninkaankartanon tapauksessa menetelty asianmukaisesti vai onko remontin tekemisessä pidetty turhaa kiirettä?

-Tämä on normaali malli toimia, kun toimintoja siirretään. Yhtenä kokonaisuutena pitää edetä juuri näin, Hinkkuri sanoo.

Kuninkaankartanon asukkaat pääsevät muuttamaan uuteen palvelutaloon terveyskeskuksenmäelle marraskuussa. Terveyskeskus siirtyy Kuninkaankartanoon vuoden 2016 alussa. AO-O