Rantalan tilapuoti

Mari Salonen
SYSMÄ

Sysmän keskustassa sijaitsevan Rantalan Mansikat –mansikkatilan varhainen satolajike Honeye on kypsynyt myyntiin. Pääsatokin valmistuu parissa viikossa.
Tila on avannut myös uuden tilapuodin ja kesäkahvilan. Oskari ja Anu Peltolan tilalla voi nauttia viihtyisässä puutarhakahvilassa tilan omasta härkäpapujauhosta valmistettuja vohveleita ja tilapuodista hankkia mansikkaa, mansikkahilloa ja -mehua sekä paikallisten tuottajien tuotteita kuten lihaa ja sahtivierrettä. Reilun parinhehtaarin viljelmältä riittää mansikkaa myyntiin myös pakasteena ja itsepoimintaan.
Agrologin koulutuksen lisäksi tilan emäntä Anu Peltola on puutarhuri. Kauniisti ja viihtyisästi rakennetut puitteet puutarhakahvilassa kertovat tekijänsä rakkaudesta puutarhaan.
– Tarkoitus on vielä järjestää pihapelejä ja piknik-paikkoja, kertoo tilan emäntä.
Satonäkymät ovat tänä vuonna viime vuotta paremmat. Viime vuonna satoa heikensivät talven pakkaset ja alkukesän helteet.
– Tänä vuonna kuiva ja kolea kevät, alkukesän sateet sekä sopiva lämpötila kypsyttävät satoa tasaisemmin. Pääsadon lajike Polka pitää 15-20 asteisesta ilmasta. Jos runsaat sateet eivät pääse heikentämään mansikkaa, voidaan odottaa ainakin kohtuullista satoa tälle vuodelle, toteaa Oskari Peltola.

Kuvassa: Rantalan Mansikat –mansikkatilan emäntä Anu Peltola tarjoilee kesäkahvilassa härkäpapuvohveleita. Ulkosalla voi mansikkaherkkuja ja vohveleita nauttia kauniissa puutarhakahvilassa.