Pukinkonttiin urheilukaupasta

Yrittäjän on aina oltava optimistinen ja uskottava tulevaisuuteen, eikä Urheilu Valosen isäntä Harri Aaltonen ole poikkeus. Mies löytyi viime perjantaina liikkeen takaosasta huoltamassa suksia, vaikka maassa ei ollut tippaakaan lunta.

-Viikonlopuksi on luvattu lumisadetta ja tottakait tässä täytyy olla valmiina, virnistää Aaltonen.

Ja niinhän siinä sitten kävikin – heti lauantaina Sysmän maisemat olivat peittyneet hienoiseen lumivaippaan. Oliko lunta riittävästi hiihtämiseen, se ei ollut itsestään selvää.

Harri Aaltonen osti Urheilu Valosen liiketoiminnot vuoden alussa ja oston yhteydessä Seppo Valonen jäi vielä mukaan yrityksen toimintaan vähemmistöosakkaana. Aaltosen mukaan ensimmäinen vuosi on ollut äärettömän opettavainen ja tietty jokapäiväistä taistelua kassan kartuttamiseksi.

Urheiluliikkeen kaupanteko on pitkälle riippuvainen kulloisistakin säistä ja tietyistä sesongeista. Hyvä esimerkki – Aaltosen mukaan huono – on viime talvi, lumitilanne oli koko talven järkyttävän huono. Sukset jäivät hyllylle. Samanlainen tilanne on kaikkien talviharrasteiden kohdalla, välineiden osto jää minimiin.

-Toivotaan parempaa talvea ja se saisi tietysti tulla jo ennen joulua. Suksia ja muita talviharrastuksiin liittyviä välineitä riittää joka lähtöön, sanoo Harri Aaltonen.

Vuodenaikojen vaihtelut näkyvät myös selkeästi mm. vaatteiden myynnissä. Syksyisin ostetaan sadetta pitäviä kalvovaatteita, talvella toppapukuja ja kesää kohti mentäessä kevyempiä asuja. Urheilu Valosen kassavirroista vaatepuolen osuus on n. 30 % ja kalastussektorin samaa luokkaa. Metsästyksen osuus pienenee koko ajan metsästäjien vähentyessä (n. 5 – 10 % kokonaismyynnistä) ja loppuosa kertyy erilaisten harrastusvälineiden myynnistä. Aaltosella on tavoitteena lisätä hiihdon osuutta tulevaisuudessa. Alan kilpailusta puhuttaessa Aaltonen nostaa esille nettikaupan.

-Pyrimme pitämään hinnat samassa tasossa nettikauppiaiden kanssa ja täältä asiakas löytää ammattimaista ja henkilökohtaista palvelua, painottaa Harri.

Valosen runsas tuotevalikoima takaa joululahjojen ostajille paljon vaihtoehtoja. Mikäli se oikea talvi tulee, niin kaikki siihen liittyvät harrastevälineet (sukset, sauvat, siteet, kelkat, ja muut tekniset välineet kuten esimerkiksi sykemittarit ja GPS-laitteet sekä riistakamerat) ovat haluttuja lahjoja. Kompressiotuotteiden myynti on nousussa ja niillä tarkoitetaan lihasten huoltoon ja verenkierron parantamiseen tarkoitettuja puristavia hiha- ja jalkasukkia. Ja jos asiakkaalle tuottaa päänvaivaa valita oikea lahja, on Valosen lahjakortti silloin paikallaan.

Jutun alussa kerroimme, että Harri Aaltonen löytyi liikkeestä suksien huoltohommista. Toiminta Startex Oy:n (sukset, sauvat, hiihtokengät, voiteet, rullasukset)  vienti- ja kilpailutoiminnasta vie miehen työajasta tälläkin hetkellä yli puolet. Kilpailumatkoja näin talven kynnyksellä alkaa olla liki joka viikonloppu. Harrin mukaan luotettava henkilökunta ja Seppo Valosen työpanos tekee tämän mahdolliseksi.

-Sieltä se leipä pääasiassa tulee ja rahoitusta tähän yritystoimintaankin, toteaa urheiluvälinekauppias Harri Aaltonen lopuksi. KP