Pieni yrittäjä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Suomalainen media on nostanut viime aikoina esille useitakin nuorena aloittaneita yrittäjiä – mustikanpoimijoista alkaen. Sysmä menestyy tässä lajissa myös erinomaisen hyvin, kenties kaikista parhaiten.

Topias Tarvaala on 10-vuotias koululainen, joka aloittaa syksyllä yhtenäiskoulun 5. luokan. Topias on elänyt koko lapsuusaikansa yrittäjäperheessä – isä Mika pyörittää rakennusfirmaa ja äiti Päivi tekee työtä samassa yrityksessä. Yrittäjähenki on mitä ilmeisimmin tarttunut Topiakseen jo pienestä pitäen ja niinpä hän ilmoitti Hulluin lauantai -markkinoiden alla perustavansa oman yrityksen ja vanhemmat tietysti tukivat ajatusta. Syntyi Kaiken Tavaran Kirppis TopShop, mikä sijaitsee Tarvaalan omassa kiinteistössä Sysmän Lääkäripalvelun naapurissa.

–Meillä oli kotona paljon vanhaa tavaaa, joka olisi pitänyt kuljettaa todennäköisesti kaatopaikalle. Kun meidän talon alakerrassa oli tila vapaana, keksin perustaa kirppiksen, toteaa Topias.

Topiaksen TopShop pitää hyllyillään melkomoisen tavaravalikoiman: vaatteita, kirjoja, astioita, leluja, urheilutarvikkeita, soittimia ja kookkaimmista myytävistä mm. mopo. Melkein kaikki kirppistavaroista on löytynyt kotoa, kuuluuhan Tarvaalan perheeseen isän ja äidin lisäksi kolme poikaa – tavaraa on kertynyt.

Kauppa on käynnyt Topiaksen mielestä hyvin ja häneltä ovat jo monet tuttavat kyselleet mahdollisuutta tuoda liikkeeseen omia ns. vuokrapöytiään.

TopShop on varmuudella auki torstaisin ja perjantaisin, satunnaisesti muulloinkin. Nuori yrittäjä ei ole tarvinnut liiketoimissaan paljoakaan apua, minkä nyt isoveli Antti oli mukana hyllyjä täyttämässä ja isän kanssa yhdessä keksittiin yrityksen nimi.

Topiaksen jatkosuunnitelmat ovat selvät heinäkuun loppuun saakka.

–Uotinpäiviin asti jatkan, sen jälkeen en oikein tiedä.

Ensi kesäkin on käynyt jo Topiaksen mielessä. Mikäli liiketila on vapaana ja tavaraa riittää, niin miksei!

Topias ei ole vielä tehnyt tarkempia suunnitelmia yrityksen mahdollisen tuoton käyttämiseksi tai sijoittamiseksi. Asia kypsyy loppukesästä, mutta sitä ennen nuori yrittäjä  viettää muiden koululaisten tapaan kesälomaa yleisurheillen, jalkapalloa pelaten, mökkeillen ja kavereita tapaillen.