Pieni Nuoramoisten koulu

Muistatteko mukavan televisiosarjan ”Pieni talo preerialla”? Sitä katsellessa tuli mukavan kotoinen ja lämmin olo. Samanlaisia tuntemuksia kävijä saa tutustuessaan Nuoramoisten koulun oppilaisiin ja henkilökuntaan. Ja eihän  koulu ole niin pienikään, yhteensä 55 oppilasta (eskarissa 9, 1.-2. -luokalla 19, 3.–4. -luokalla 8 ja 5.-6. -luokalla 19 oppilasta). Jokapäiväiseen hulinaan on vielä lisättävä saman katon alla hyörivät ryhmäperhepäivähoidon lapset.

–Meidän koulumme on jonkinlainen jatkumo. Lapset oppivat tuntemaan toisensa sekä ylempiluokkalaiset ja henkilökunnan pienestä pitäen, eikä luokkakohtaisia rajoja synny, toteaa koulun johtaja Janne Jokinen.

Oppilaiden vilkas välituntitoiminta todistaa mainiosti Jokisen kertomaa. Leikit käyvät iloisesti yhteen ikään katsomatta ja isommat auttavat pienempiään; mm. toimittajan vierailuhetkellä ylemmällä luokalla oleva oppilas sitoi eskarilaisen kengännauhoja!

Koulun neljästä opettajasta kolme on miehiä, sukupuolijakauma ei sekään ole aivan totutuntapainen. Janne Jokinen opettaa eskarilaisia, Sari Elomaa ykkös-kakkosia, Mikko Ojala kolmos-nelosia ja Janne Lehtinen viitos-kutosia. Jokainen opettaja tuntee kaikki koulun oppilaat etunimeltä. Se on tärkeä pienen koulun etu. Koulu on tietysti tärkeä myös kaikille kyläläisille, se pitää kylää koossa ja hengissä.

Varkaudesta Sysmään kolme vuotta sitten siirtynyt Janne Jokinen tunnustaa, että eron ison kaupunkikoulun ja pienen sivukylän ala-asteen välillä huomaa.

–Meno on täällä kaikinpuolin rauhallisempaa ja mm. välitunneilla meillä liikutaan paljon enemmän.

Kaksikymmentä vuotta (muutamaa välivuotta lukuunottamatta) Nuoramoisissa opettanut Janne Lehtinen korostaa myös koulun hyvää henkeä.

–Maaseudun lapset omaavat tasaiset ja turvalliset perhetaustat ja käyttäytyminen on sen mukaista.

Molemmat Jannet tähdentävät pienten luokkakokojen erinomaisuutta opetustilanteessa, silloin opettajalle jää oppitunnilla enemmän aikaa yhtä lasta kohden.

Nuoramoisten koulun opetuksen sisältö ei poikkea tavanomaisesta. Tietotekniikka tulee ehkä korostetusti esiin, muutoin koulunkäynti on normaalia perusarkea. Kuitenkin monet vanhemmat ovat siirtäneet lapsensa omasta koulupiiristään Nuoramoisten kouluun ja jopa perhekohtaista muuttoliikettä kylälle on tapahtunut juuri koulun takia. Oppilaita tulee oman kylän lisäksi mm. Hartolasta, kirkonkylältä, Virtaalta, Lahdenpohjasta, Ravioskorvesta, Karilanmaalta ja Onkiniemeltä.

Puhuttiin myös koulukiusaamisesta.

–Ainahan sitä lienee jossakin mittakaavassa, mutta meillä varmasti vähemmän kuin isoissa kouluissa. Mahdollinen kiusaaminen huomataan meillä helposti ja sitä voidaan käsitellä tehokkaasti, vakuuttavat molemmat Jannet.

Tasa-arvoisuus on koulussa itsestäänselvyys ja se koskee koko henkilökuntaa opettajista luokka-avustajiin, siistijöihin ja keittiöhenkilökuntaan.  KP