Paluumuutto Sysmään

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmä on käynnistänyt näyttävän kampanjan kunnan asukasluvun lisäämiseksi. Kampanja yrittää haravoida paikkakunnalle nuoria perheitä, eläkeläisiä ja yrittäjiä. Rantahakalan perhe, isä Mikko, äiti Lilli ja piakkoin 4 vuotta täyttävä Miira näyttivät hyvää esimerkkiä jo ennen varsinaisen kampanjan alkua ja muuttivat ruuhka-Suomesta Sysmään jo tammikuussa 2017.
Mikko Rantahakala suuntasi lukion jälkeen Hämeen ammattikorkeakouluun opiskelemaan bio- ja elintarveketekniikkaa, kävi välillä armeijan ja valmistui amk -insinööriksi vuonna 2009. Täydennyskoulutusten ja muutaman lyhyemmän työjakson (mm. Metropolia, Kespro) jälkeen hänet valittiin laboratorio- ja sairaalatuotteiden myyntiin ja ylläpitoon keskittyneen kotimaisen Labo Line Oy:n tuotepäälliköksi. Mikko jatkaa samassa tehtävässä vielä tänäkin päivänä. Hän vastaa muutamista yrityksen tuoteryhmistä (mm. kemikaalisäilytystuotteet ja suojakaapit) alusta loppuun asti.
Mikko Rantahakalan ja myös symäläislähtöisen Lilli Vuorisen tiet yhtyivät v. 2011 ja heillä oli Valittulan suunnalla kesäpaikka, jota kunnostettiin koko ajan talviasuttavaksi. Kun Lilli kuuli avoimeksi tulevasta hammaslääkärin paikasta, syntyi ajatus Sysmään muutosta. Kun Mikon työnantaja oli ajatukselle suopea, paluumuutto konkretisoitui tammikuussa 2017.
–Minulla oli ilmeisesti riittävästi luottoa työnantajaan päin, eikä firmassa pelätty kontrollin menettämistä etätyön myötä. Seuranta on tarkkaa ja tavoitteet pitää tietty olla sovittuja.
Mikko Rantahakalalla on pitkä lista Sysmän hyvistä puolista: isovanhempien läsnäolo, turvallinen asuinpaikka lapselle, asumiskustannusten edullisuus ja kohtuullisen hyvä palvelutaso – lapsen päivähoitokin järjestyi pienen väännön jälkeen. Kotona työskentely säästää työmatkoilta, työpisteen voi sunnitella mieleisekseen eivätkä avoimen Alppilan konttorin hälinät vaivaa. Lisäksi Sysmä on Mikon asiakkaita ajatellen keskeisellä paikalla.
Miltä näyttää Rantahakalan perheen tulevaisuus?
–Vakaasti ollaan ja viihdytään Sysmässä ja työtilanne pysyy varmaan ennallaan.

Kuvassa: Työt kulkevat Mikko Rantahakalan mukana.