Opiston lukio loppuunmyyty

Kyösti Piippo
HARTOLA

Jutun otsikko paljastaa kaksikin tosiasiaa – opiston lukion kaikki oppilas- ja asuntolapaikat ovat tosiaan täynnä. Toinen tosiasia sisältyy sanaan ”loppuunmyyty”, sillä erinomainen oppilasmäärän kasvu on tehokkaan markkinoinnin ja myynnin tulos. Lukion kapasiteetti, 50 paikkaa on täynnä ja hakijoita lukion ekalle oli seitsemänkymmentä – 29 voitiin ottaa.
–Meillä oli tehokas markkinointisuunnitelma ja toteutus. Keinoista mainittakoon mm. oppilaiden vanhemmille suunnattu FB -kampanja ja opetushallitukselta hankitut rekisterit yhteishaun ulkopuolelle tai ilman haluamaansa opiskelupaikkaa jääneistä oppilaista, paljastaa opiston rehtori Mikko Taskinen.
Maassamme on vain muutamia Itä-Hämeen opiston kaltaista kansanopistolukioita. Oriveden opisto lopetti lukiotoiminnan hiljattain ja sekin saattoi osaltaan vaikuttaa Hartolan suureen hakijamäärään. Runsas lukiolaisten määrä on luonnollisesti piristysruiske myös talouden osalta, sillä onhan valtion avustusosuus yhtä oppilasta kohti 14 000 euroa.
Suuresta oppilasmäärästä huolimatta opettajatilanne on Hartolassa hyvä. Päätoimisia opettajia on kaksi (matematiikka ja äidinkieli), tuntiopettajat täydentävät opettamisen muilta osin.
Kaikulanmäen tarjonta kattaa opiston (lukio, lyhytkurssit, kielilinjat jne.) lisäksi kansalaisopiston palvelut sekä musiikkikoulun.
–Kurssitoimintojen ja kielilinjojen sektorille tarvittaisiin uutta potkua, yritystä meillä kyllä on. Tulossa on mm. viitenä viikonloppuna toteutettava laaja tanssikurssi.
Musiikkikoulu jatkaa entiseen tyyliin, koesoitto uusia oppilaita varten pidetään Hartolassa 26.8. Rehtori Mikko Taskinen on pahoillaan Sysmän päätöksestä jättäytyä pois musiikkikoulun toiminnasta.

Kansalaisopiston syyskausi alkaa 16.9. Opinto-ohjelman jakelu on aiheuttanut jonkin verran kannanottoja. Sitä kun ei jaeta enää jokaiseen kotiin, vaan se on noudettavissa eri pisteistä (kunnantalot, kirjastot, kaupat ja opisto). Mikko Taskisen mukaan näin halutaan taata, että ohjelma päätyy vain niiden käsiin, jotka sitä todella kaipaavat. Jakelumuutos on myös ekologinen askel.
Opinto-ohjelman sisältö on kehittynyt. Kuntajakoon perustuva jaottelu on vaihtunut opiskeltavien aineiden ryhmittelyyn kurssipaikasta riippumatta. Näin kurssit löytyvät ohjelmasta entistä paremmin.
Koulutussuunnittelija Leila Seppäsen mukaan netin kautta oli viime viikon loppuun mennessä ilmoittautunut jo 850 opiskelijaa.
–Puhelimitse ja paikan päällä aloimme ottaa ilmoittautumisia vastaan tämän viikon maanantaina. Vielä ehtii soittaa!
Ilmoittautumisten perusteella suosituimpia kursseja näyttävät olevan liikunta, tanssi, musiikki, kädentaidot ja kielet. Myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät kurssit kiinnostavat. Opintopassin hinta on edelleen 130 euroa.
Seppänen vinkkaa osallistumaan keskiviikkoisin opiston salissa pidettäville luennoille, ne kun ovat ilmaisia. Uusista mielenkiintoisista kursseista hän nostaa esiin kaksi: sijoittamisen peruskurssi ja ruoanvalmistus miehille.
Opistolla järjestetään 28.8. avoimien ovien päivä ja taloon tutustumismahdollisuus lukiolaisten vanhemmille 31.8.

Kuvassa: Kaiken kiireen keskellä opiston sisäänkäynti saa uuden ilmeen. Rehtori Mikko Taskinen totesi työn edistyvän aikataulun mukaisesti.