Nuorin rotari koskaan

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Kun Emilia Junnila (s. 1999) valittiin Sysmän Rotaryklubin jäseneksi pari viikkoa sitten, hänestä tuli kautta aikojen klubin nuorin rotari. Tosin hän sai ensikosketukset rotary -toimintaan jo lapsena isänsä myötä.
–Muistan hyvin klubin rantakalaillat kesäisin, pääsin sinne mukaan jo lapsena.
Toinen konkreettinen kokemus oli Junnilan perheen toimiessa isäntäperheenä Sysmässä vaihto-oppilasvuottaan viettäville ulkomaalaisille vaihtareille.
–Halusin niin oppia puhumaan englantia heidän kanssaan ja kyllä se taito siinä kasvoikin.
Viimeistään tuossa vaiheessa Emilialle tuli halu ryhtyä itsekin vaihto-oppilaaksi ja kohdemaana mielessä välkkyi espanjankielinen kielialue. Vuonna 2015 hän pisti hakemuksen sisään rotary -vaihtoon ja asia konkretisoitui vuosille 2016 – 2017. Kielialuetoivomuskin toteutui, sillä kohdemaaksi valikoitui Meksiko.
–Vaihto-oppilasvuoteni muutti tähän mennessä elämääni eniten, positiivisesti.
Aluksi Emilia hahmotti vuoden pitkäksi ajaksi, mutta aika menikin nopeasti ja kaikista asioista, alun koti-ikävästäkin, hän selvisi mainiosti.
–Sain loistavia kavereita ja ystäviä, pääsin reissaamaan vaihtarimatkoilla ympäri Meksikoa ja vietin koulussa upean valmistujaisjuhlan, kuittaa Emilia muutamia vaihto-oppilasvuoden kohokohtia.
Rotary -aate oli tarttunut Emiliaan niin tiukasti, että kotiin päästyään hän lähti mukaan rotaryn Rotex -toimintaan. Rotex on vaihto-oppilasjärjestö, missä entiset vaihto-oppilaat auttavat Suomeen tulevia ja Suomesta vaihtoon lähteviä vaihtareita. Tällä hetkellä Emilia toimii piirin 1390 Rotex -vastaavana.
–Järjestämme tapahtumia ja matkoja, olemme mukana vaihtareiden orientaatioleireillä ja autamme heitä muutoinkin kaikissa mahdollisissa arjen asioissa.
Emilia Junnila arvostaa suuresti sitä, että pääsi aikoinaan vaihto-oppilaaksi ja nyt rotaryklubin varsinaiseksi jäseneksi.
–Olen saanut paljon rotareilta ja pyrin olemaan jatkossa aktiivinen jäsen. Ennenkaikkea haluan viedä eteenpäin vaihto-oppilastoiminnan ilosanomaa.

Kuvassa: Sysmän Rotaryklubin nuorin jäsen Emilia Junnila jatkaa aktiivista rotary-toimintaa vaihto-oppilasvuotensa jälkeen.