Nuorille palveluja Hartolassa

Helena Mäkinen
HARTOLA

Etsivä nuorisotyöntekijä Hanna Hakulinen, Nuorten työpaja Signaalin työ- ja yksilövalmentaja Kati Pajunen ja vapaa-aikaohjaaja Marja-Leena Koivisto miettivät, missä mentäisiin, jos kunnassa ei olisi nuorisotyöntekijöitä. Sellainenkin aika on ollut:
– Asiat ovat nyt hyvällä tolalla. Hartolassa on 400 7-29 –vuotiasta nuorta. Heitä kohdataan yksilöinä ja ryhmissä: työn tarve on ilmeinen. Tukenamme on moniammatillinen työryhmä, jossa ovat mukana kaikki Hartolassa nuorten parissa työskentelevät tahot. Etsivä nuorisotyöntekijä ja työpajan työ- ja yksilövalmentaja vakinaistetaan lähiaikoina. Kunnassakin nähdään työn merkitys.
Hakulinen oli aiemmin Hartolassa lyhyen jakson, jolloin huumetilanne oli paljon vakavampi. Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että asioista uskalletaan nyt puhua:
– Meillä on hyvä yhteistyö poliisin kanssa ja Päijät-Hämeen Ankkuri-tiimi ja vuoden alussa aloittanut lähipoliisi Jussi Häkkinen ovat työmme tukena.
Koivisto toteaa, että kun kaikki tekevät yhdessä, niin yhä harvempi nuori syrjäytyy.
– Nuorten syrjäytymisestä aiheutuneet kulut voivat olla jopa 1 miljoona euroa per henkilö. Keskustelemme nuorten kanssa asioista avoimesti ja suoraan kysyen. Nuoret ovat avoimia eivätkä koe tulevansa leimatuiksi meille puhuessaan. Pajunen muistuttaa, että uuden nuorisolain mukaan nuorten pitää saada itse vaikuttaa:
– Nuoret ottavat yhteyttä meihin ja osallistuminen on vapaaehtoista. Otamme selvää, mitä nuoret haluavat, se tuo heidät toimintaan mukaan.
– Muutto nykyisiin tiloihin viime lokakuussa oli hyvä ratkaisu, kertoo Pajunen:
– Olemme nyt kaikki samassa paikassa, tiloihin ei synny tyhjäkäyttöä. Viikoittaisen toiminnan lisäksi meillä on TET-jaksolaisia ja oppilaita koulunkäynnin motivaation kohottamisjaksoilla (½ päivää koulutehtäviä + ½ päivää pajahommia). Autamme ammatinvalinta-asioissa ja nuoret voivat lisäksi toimia Nuorisotoimessa apuohjaajina.
– Tämän paikan yhteisöllisyys palvelee kaikkia, summaa Koivisto.

Viikkotoiminta:

•Nuokku kolmena iltana viikossa (13-18 v.)
•keskiviikkona pajakahvila (18-29 v.)
•perjantaina K13 Nuokku (7-13 v.)

Yksi vastaus artikkeliin “Nuorille palveluja Hartolassa”

  1. Loistavaa nuorisotoimintaa Hartolassa! Toimitte esimerkkinä muille.

Kommentit on suljettu.