Näköalapaikalla elämään

Kaisa Vigman
HARTOLA

Viikonloppuyöt tiskin takana palvellen janoista kansaa ja viikolla yhdistellään perhe, ravintolatyö ja vielä opiskelukin. Sanna Paananen opiskelee työnsä ohessa restonomiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, XAMK:ssa. Oma elämä on hektistä ja kaikelle täytyy löytyä aikaa. Sannan työnkuvaan ravintola Wanha Marttalassa kuuluu myös aterioiden toimittaminen kotona asuville vanhusasiakkaille. Heille aika on erityisen arvokasta.

– Asiakkaita, joille ruokaa toimitetaan on kolmisenkymmentä, mutta kaikille ei mene ihan päivittäin ja joillekin ei mene viikonloppuisin. Tänään toimitetaan 17 ateriaa, Sanna kertoo.

Ateriat on pakattu kuumakuljetuslaatikoihin ja ne toimitetaan asiakkaan pöydälle asti. Pakkaukset myös yleensä avataan asiakkaalle ja aina ehtii muutaman sanasenkin vaihtamaan.

– Äitini taisi aloittaa tämän ollen ensimmäinen ”asiakas”, kun Pajusen Pekka alkoi vapaaehtoisesti viedä äidille iltaruokaa, kertoo nykyinen omaishoitaja Kirsi Karjalainen kotinsa ovella. – Ilman tätä olisimme olleet pulassa. Äiti asui silloin yksin ja minä olin toisella paikkakunnalla.

Sannan kierros jatkuu. Seuraavan oven takana on ruokaa vastaanottamassa pirteä rouva. Orvokki Komppa on Wanha Marttalan ateriapalveluiden uusimpia asiakkaita.

– Minä olen vähän tällainen maailmaa kiertänyt ”yksinäinen susi”, hän naurahtaa. Orvokilla todettiin jonkin aika sitten muistisairaus. – Olen aina yrittänyt auttaa muita, nyt tulen tarvitsemaan itse apua, Orvokki toteaa. Jutunteko antaa pienen tekosyyn hieman viivähtää ja jutustella mukavia, mutta sitten on vain jatkettava eteenpäin.

– Wanha Marttala ei ole ainoa aterioiden toimittaja, Sanna kertoo matkatessamme seuraavaan paikkaan. – Kuunvaihteessa toinen yksityinen palveluntuottaja lopettaa toimintansa ja minua huolestuttaa se, että saavatko kaikki tarvitsevat silloin ruokansa.

Lehto Group Oy:n henkilöstöruokala

On erittäin todennäköistä, että Wanha Matkis Oy aloittaa henkilöstöruokalatoiminnan Lehto Group Oy:n tiloissa.