Metsästyskoulutusta fasaanitilalla

Mika Sankari
HARTOLA

Saksanseisojat Bosse ja Rollo tervehtivät tulijaa iloisesti Pirttiniementien päässä sijaitsevan entisen, vuonna 1907 rakennetun maatilan portilla. Nykyinen nimi “Villa Oldenburg” tulee yrittäjä Sara Nikanderin äidin sipoolaisen isoisän kautta.

Viime vuonna tilalle rakennettiin fasaanitarhat, kylvettiin riistapellot ja kasvatettiin fasaaninpoikasia.

-Aiemmin Hartola oli ollut meille “musta aukko” Helsingin ja Lapin välissä, mutta löysimme mieheni kanssa tilan netin kautta toissa vuonna, ja totesimme sen tarpeisiimme sopivaksi. Hartolan keskustan liikkeistä saa monenlaista ja etätyöhön Villa Oldenburgin ympäristö soveltuu hienosti hyvien tietoliikenneyhteyksien ansiosta, Nikander kertoo.

Hollolassa asuvan pariskunnan päätyö on helsinkiläisessä markkinointiyrityksessä.

-Naapurilta saa tarvittaessa apua mm. lintujen ruokintaan, kun olemme täältä poissa, hän sanoo.

Sara on myös kokenut koirankouluttaja, ja metsästystilalla voi käydä omatoimisesti harjoittelemassa.

-Asiakkaita on käynyt meillä Salosta saakka. Monilla tiloilla voi käydä tekemässä omia treenejä, mutta meiltä löytyy myös yksityisopetusta ja ryhmätreenejä alkeista lähtien. Sellaisia tiloja ei kovin paljon ole, Sara Nikander sanoo.

Tilan kaksivuotias Rollo-lintukoira antoikin oivan näytteen omista ja kouluttajansa kyvyistä toimittajan läsnäollessa.

Viereinen Pirttijärvi tarjoaa mainiot olosuhteet esimerkiksi lintukoirien eritasoisia vesitreenejä varten.

-Kaikille löytyy sopiva harjoitus vasta-alkajista kokeneimpiin metsästäjiin saakka. Tämä on vielä “harrastuspohjalta” tapahtuvaa päätyömme ohella, mutta kehitämme toimintaamme koko ajan, yrittäjä kertoo.

Toistasataa paikkauskollista fasaania elää tilan tarhassa. Ne mieluummin juoksevat kuin lentävät. Nyt linnut voisivat edetä Pirttijärven jäätä pitkin.

Toiminnan pienimuotoisuudessa on omat etunsa.

-Lintuinfluenssa on levinnyt monissa paikoissa isojen peltojen kautta muuttolintujen takia, mutta täältä ne puuttuvat, joten olemme onneksi säästyneet siltä.

Päärakennuksen vieressä oleva aitta kunnostetaan tulevaa majoituskäyttöä varten.

Fasaanin metsästysaika on syyskuun alusta helmikuun loppuun, joten fasaanitreenejä on tarjolla ensi kuun loppuun saakka.

Osoitteessa www.villaoldenburg.com löytyy tarkempia tietoja yrityksen toiminnasta ja mm. ohjeita treenipäivän varaamiseen.

Kuvassa: Sara Nikander esitteli Villa Oldenburgia Rollon ja Bossen kanssa sunnuntaina 2. tammikuuta.