Marketta Kitkiöjoki

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoella on takanaan värikäs työvuosi. Avaamme oheisessa haastattelussa muutamia vuoden mittaan pintaan nousseita asioita.

Ensin vähän taustoja: syntymäpaikka, opiskelu ja työpaikat ennen Sysmää?
– Synnyin Kajaanissa. Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, varatuomari. Opiskeluaikana töissä pankin notariaatissa ja raastuvanoikeudessa, auskultointi Kemijärven käräjäoikeudessa. Työpaikat: korkeakoululla, yleisenä oikeusavustajana Kemijärven piirissä, mihin kuuluivat myös Salla, Savukoski ja Pelkosenniemi, kunnansihteerinä 10 vuotta ja yhden vuoden vs. kunnanjohtajana Savukoskella ja kunnanjohtajana Suomenniemellä ja Sysmässä. Kunnanhallinnon työvuosia on yhteensä vajaat 26, joista kunnanjohtajana 15,5 vuotta. Savukosken vuosina hoidin työn ohella sivutoimiluvalla ja omalla toiminimellä oikeudellisia toimeksiantoja 11 vuoden ajan. Lähimmät asianajajat olivat tuolloin liki sadan kilometrin päässä, ja kunta oli myötämielinen asukkaiden tarvitsemalle palvelulle.

Milloin tulit Sysmään?
– Vuonna 2006 heinäkuun alusta.

Miten kuvailisit sanallisesti Sysmä -vuosiasi?
– Ensimmäiset vuodet olivat innostavia uudessa työssä ja ympäristössä. Yksityiselämässäni oli mittaamattoman suuri suru ja iso elämänmuutos v. 2009 tapahtunut aviopuolisoni Paavo Kitkiöjoen äkillinen poismeno sairauskohtaukseen. Lasten kanssa elämän oli jatkuttava. Ja yllätyksenä tuli uusi aviopuoliso ja uusi onni elämääni.
-Kuntatyövuodet ovat sisältäneet merkittäviä asioita ja onnistumisia, mutta paljon on myös vielä tekemistä Sysmän ja sen asukkaiden hyväksi. Kunnan hallinnossa on paljon osaamista, kokemusta ja näkemystä.

Kommentit viime aikojen isoista ratkaisuista?
–  Kouluasiassa ei ollut varaa jäädä odottelemaan. Toteutuksen ratkaisi valtuuston päätös puheenjohtajan äänellä vastoin kunnanhallituksen esitystä ja lisäselvityksiä edellyttävää pöydällepanoesitystä. Kunta on panostanut paljon koulutiloihin ja piha-alueisiin.
-Sysmän sote -ratkaisu tehtiin täysin tietoisena maakunnan tason suunnitelmista keskittää mm. akuuttivuodeosastopalvelut Lahden ympäristöön. Vuodeosastolla on pääosin iäkkäitä asiakkaita ja heitä olisi hoidettu kaukana kotoa ja läheisistä. Samalla olisi mennyt vuodeosaston työpaikat ja lääkärin vastaanoton työvälineistä kuvantaminen ja laboratoriopalvelut. Pitkä sopimus sote-palvelujen tuotannosta Sysmässä on kuntalaisten ehdoton etu.
-Kuntakonsernin talouden tervehdyttäminen on näkynyt kuntalaiselle mm. kahden kerrostalon purkuna. Vuokra-asuntojen kunnostaminen on myös alkanut. On eduksi, että kunta- ja konsernihallinnossa on yritystalouden osaamista.

Suomen Kuvalehden arvio kuolevasta Sysmän kunnasta?
– Sysmä ei ole kuoleva kunta, talous on hyvässä kunnossa. Väestön väheneminen on ongelma, jota päin voidaan mennä mm. nyt keskustelussa olevan paikallistalouden vahvistamisen myötä. Paikallisten palvelujen kysyntä jättää rahan Sysmään ja varmistaa ja lisää työpaikkoja Sysmään. Työpaikat ovat olennainen tekijä asukkaiden pysyvyydessä ja uusien asukkaiden muutossa Sysmään. Matkailun ja vapaa-ajan elinkeinoissa on vielä paljon kehittämistä kuntalaisten toimeentulon ja kunnan tehtävien hoidon turvaamiseksi.

Kommenttisi lahjusepäilyistä?
– Lahjusepäily oli täysin turha, voimavaroja vievä, vahingoittava ja Sysmän hyvän maineen pilaava. Minulta olisi voinut kysyä ennen tutkintapyynnön jättämistä oleelliset asiat vierailusta sopimisesta, sen aiheesta ja tarpeesta. Valtuuston puheenjohtaja olisi voinut myös varoittaa kutsuttuja lähtemästä, koska hän tiesi julkisuudessa kertomansa mukaisesti, että ei pidä lähteä vierailulle. Omat iäkkäät vanhempani ovat joutuneet kovasti kärsimään asiasta, sen osaltani saaman käsittämättömän suuren kielteisen julkisuuden, lieveilmiöiden ja ylilyöntien vuoksi. Asianosaisten alaikäiset lapset ovat olleet kärsijöitä ja muutoinkin perheet ja läheiset asianosaisten ohella. Valtion vahingoksi jäivät kalliit asianajokulut. Tosiasia vain on, että tuomioistuimeen ei voi mennä syyttömänäkään vastaajaksi ilman avustajaa.

Kunnan lähiajan tärkeät tavoitteet?
– Sysmän soten toiminnan onnistuminen, nykyisen terveysaseman korvaavan uuden sote-keskuksen rakentaminen, taajaman yleiskaavan päivitys, Päijätsalon jatkokaavoitus sekä edunvalvonta maakuntauudistuksessa, mm. maaseutuasioissa.

Omat vapaa-ajan harrastukset?
– Keräilen 70-luvun paksua lasiesineistöä ja kiertelen vanhan tavaran messuja ja kirppiksiä tässä tarkoituksessa. Pikkusisareni on myös avustajana. Epämääräinen kokoelmani sisältää mm. Pertti Santalahden Kasvimaalla -kynttilänjalkoja n. 80 kpl ja paljon muuta kaunista paksua lasia. Valon kulku lasissa kiehtoo. Käyn teatterissa, konserteissa ja taidenäyttelyissä erilaisten ryhmien mukana ja konserteissa myös aviopuolison kanssa kahden. Musiikin kuuntelu rentouttaa. Lenkkeilen monta kertaa viikossa. Kaksi kissaa ihastuttavat arjessani.

Täytit 60 vuotta – miten juhlit?
– Kunnanvirastolla oli Avoimet ovet syntymäpäivänäni ja kahvittelua kaikille. Jos joku haluaisi huomioida merkkipäivääni, sen voi tehdä vielä jälkikäteenkin kunnan asukkaiden hyvinvointia edistävän Sysmä Itte -säätiön tilille. Yksityisesti tapaan merkkipäiväni tiimoilta mm. kaikki sisarukseni yhtäaikaa Sysmässä, mikä on todella harvinaista ja mukavaa.

Yksi vastaus artikkeliin “Marketta Kitkiöjoki”

  1. Miksi säätiö hakkaa metsät ja jättää hakkuujämät metsään.
    Siinä menee kuntalaisten virkiskäyttö vähäiseksi.Noin 20 vuotta on sieni ja marjamaat säätiön toimrsta evätty.
    Kiitos SÄÄTIÖ.

Kommentit on suljettu.