Maastopyöräilyn alkeita

Helena Mäkinen
HARTOLA

Riikosen Tiina kertoi maastopyöräilystä Suomen Ladun, Hartolan Ladun ja Cuben laji-illassa.
– Olemme pyörittäneet 3 kesää maastopyöräilykiertuetta. Sponsorimme RTech on antanut käyttöömme laadukkaat maastopyörät. Toimin Suomen Ladun maastopyörävastaavana neljättä vuotta. Mukana ovat Tiirismaalta maastopyöräohjaaja Tom Karppinen ja ohjaajakokelas Riku Tynkkynen, paikallisena ohjaajakokelaana on Ari Kääriäinen, joka tuntee paikat.
Turvallisuusasioita käsiteltiin ensin. Kypärän pitää olla sopiva ja oikein säädetty. Suojaukset takana, sivuissa ja edessä ovat vahvat, koska maastossa voi kaatua. Lippa estää häikäisyn ja ohjaa risut pois kasvoilta. Hanskat ja lasit suojaavat oksilta ja ötököiltä. Lahkeet eivät saa lepattaa, kengännauhat pitää survoa kenkiin…
Seuraavaksi katsottiin pyörien hallintalaitteita, vaihteita ja jarruja. Tehokkaat hydrauliset levyjarrut ovat turvallisuusriski, jos niitä ei osaa käyttää. Fysiikan lait heittävät ajajan pyörän yli, jos jarrutuksessa ei vie kehoaan mahdollisimman taakse.
Kentällä oli tunnin verran tekniikkaharjoittelua. Radalta löytyi pitkospuita, esteitä, serpentiini, neliö, kapeneva spiraali. Jarrutusta harjoiteltiin alamäissä. Tauon jälkeen lähdettiin 5 kilometrin maastolenkille. Lajiin tutustuttiin tehokkaasti.
Juhana Aalto kertoi harrastaneensa lajia 15 vuotta. Matkailutrendien tuntija totesi, että maastopyöräily nousee jo risteilyjen edelle alan trendeissä. Aalto pohti Jarkko Fågelin kanssa, että pyöräilyreitistön kehittäminen toisi kuntaan matkailijoita, jotka pysähtyvät verryttelemään vaikka matkallaan Lappiin.
Timo Olkkonen kertoi tutustuneensa Leader-porukan kanssa Irlannissa reittiin, jota käyttää 70.000 pyöräilijää. Vuorenkylässäkin riittää maastoja lajin harrastajille.

Kuvassa: Tiina Riikosen opastusta kuunneltiin tarkkaan.