Maanrakennus Palvanen myynnissä

Helena Mäkinen
SYSMÄ

Kalevi Palvanen aloitti konehommat vieraan palveluksessa 1967 ja vuonna 1975 syntyi oma yritys.
– Olen ehtinyt ”kuokkia” jo 50 vuotta. Piiriojien kaivamisesta siirryttiin haja-asutusalueiden vesi- ja viemärihommiin, kaupunkien välille rakennettiin siirtolinjoja. Biokaasulaitoksiin tehtiin maansiirtotöitä.
Sysmän alueella on nyt urakoitu teitä, viemäröintejä ja katujen saneerauksia. Työntekijöitä oli aiemmin 7-8, silloin töitä piti etsiä laajalta alueelta. Siinä auttoivat Kalevin yhteistyöverkostot. Turun, Helsingin, Lahden tai Jyväskylän seuduilla käytiin viikkotöissä. Nyt työntekijöitä on 3-4.
Kalevi on hoitanut laskutuksen ja puoliso Tuula muut paperityöt. Tuula on jo eläkkeellä, mutta Kalevia eläköityminen mietityttää. Mitä pitäisi tehdä yritykselle, jota puoliso patistaa myymään?
– Töitä kyllä riittää! Useita urakkatarjouksia on meneillään, ja Lahdessa olisi hommia niin paljon kuin jaksaisi tehdä. Hartolaan lähtee tarjous ja juuri jätettiin tarjous 45 km:n kaapelihommista. Lahdessa on useita hallin pohjia tekeillä. Mutta työporukkakin alkaa ikääntyä. Ensimmäiset palkkasin 1980-luvulla, osa on jo jäänyt eläkkeelle. Työntekijöillä ei ole suurta intoa lähteä kauas töihin. Itse ehdin asua niin paljon asuntovaunussa, että karavaanaria ei minusta saa!
Maanrakennusala vaatii monipuolista osaamista ja arviointikykyä. Työmaalle tilattavat sadat osat täytyy tuntea ja tietää, paljonko niitä tarvitaan. Niihin menee iso määrä rahaa. Sopimuksen maksusuunnitelma määrittelee, missä tahdissa urakasta maksetaan. Työaikainen vakuutus on yleensä 10% urakkasummasta ja siihen pitää sijoittaa omaa rahaa ennen töiden aloittamista. Muitakin vastuita riittää, mm. palkkakustannukset.
Koneita Kalevi on hankkinut Englannista, Hollannista ja Ruotsista. Isommissa urakoissa pitää olla 6-7 konetta ja kuljettajat. Kalustoon kuuluu kaivinkoneita, dumpperi, puskukoneita ja poppari. Suurin on 40-tonnisia, jotka uutena maksavat maltaita. Kannattaa hakea kauempaa 2-3 vuoden ikäisiä koneita, joilla ne kaikkein kalleimmat tunnit on jo ajettu.
– Olisi tärkeää, että paikkakunnalle jäisi yritys, jolla on riittävästi kalustoa, etteivät isommat urakat mene ulkopuolelle. Tämän yrityksen ostoa harkitseville vakuutan, että alalla riittää töitä ja toimeentuloa.

Kuvassa: Maanrakennus Palvanen Oy sai Sysmän Vuoden Yrittäjä –palkinnon vuonna 2000.