Luontoemo- ja Kansanparantajapäivät Sysmässä

Mika Sankari
SYSMÄ

“Peremmälle vaan”, huikataan Sysmän leirintäalueen kahviosta, jonka sivuhuoneessa myytiin tuttujen saunavihtamallien lisäksi vaahteranlehtivihtoja ja erilaisia luomutuotteita, kuten kananmunia, hunajaa, luonnonkosmetiikkaa ja villiyrttituotteita. Tarjolla oli myös maukasta yrtti- ja koivunlehtiteetä. Leirintäalueen pihalla oli heti aamukymmeneltä alkaen hyvä mahdollisuus tutustua Asahi-terveysliikunnan saloihin Taina Jokisen johdolla.

Sysmään oli saapunut lauantaina 29.6. perinteisen, kotimaisen kansanparannustaidon ammattilaisia kaikkialta Suomesta viettämään Luontoemo- ja Kansanparantajapäivää. Suomen Kansanparantajaseura ry on perustettu vuonna 1996 yhdistämään perinteisiä, kotimaisia hoitomuotoja harjoittavia ammattilaisia saman katon alle. Jäsenistöstä löytyy mm. luonnonlääkinnän tietoutta, selvännäkijöitä, energiahoitajia ja kuppaushoitojen taitajia.

Alueella oli tilaisuus tutustua jäsenkorjaukseen ja ottaa puolen tunnin pituisia näytehoitoja. Tietoa oli tarjolla myös suolakääreiden ja pihkavoiteiden kaltaisista klassisista hoitotavoista. Myynnissä oli muun muassa nimen ”mutjutin” saanutta kalvohierontalaitetta, jonka on kehittänyt jyväskyläläinen hieroja ja jäsenkorjaaja Jarmo Pihlavamäki. Useilta jäseniltä löytyy taustaa seuran puheenjohtaja Ruut Martenson-Nummelan mukaan muun muassa hieronnasta, hoitoalalta tai valmennuksen parista.

Päivään sisältyi lisäksi myös mielenkiintoinen Pauliina Silvan vetämä villiyrttikierros, jolla tutustuttiin tyypillisiin, tienvarsilla villeinä kasvaviin yrtteihin. Osallistujat saivat kierroksella oivia vinkkejä niiden hyödyntämiseen ruuanlaitossa esimerkiksi salaattien, keittojen ja jälkiruokien tekemisessä. Erillinen villiyrttien poimintakurssi sisältyi viikonlopun ohjelmaan. Paikalla olleet kertoivat, että tapahtuma järjestetään Sysmässä myös ensi vuonna.