Harjun perinnemaisematila

Kaisa Vigman
HARTOLA

Hartolan Vuorenkylässä sijaitsevalla Harjun tilalla on varsin kunniakas historia. Vuoden 1539 maakirjoista lähtien on tilan vaiheita voitu seurata isäntien nimien kautta ja vaikka tilaa on jaettu ja nimetkin ovat vaihdelleet, Harjun historia on taltioitu hyvin.
Nykyään Harjun tila tunnetaan perinnemaisemastaan ja sen päätuotantosuuntakin on perinneympäristöjen hoito. Maisemia hoitavat pääsääntöisesti lampaat, mutta ilman ihmisten käsiä ja liki kolmenkymmenen vuoden pitkäjänteistä työtä ei Mattlarin perheen omistama Harjun tila olisi tänä päivänä valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu perinnemaisematila.
– Vuonna 1996 Harjun tila pääsi mukaan valtakunnalliseen perinnemaisema-inventointiin, jolloin kaksi asiantuntijaa teki päivän mittaisen kartoituksen, jossa he listasivat kaikki kasvilajit, joita tilalta silloin löytyi. Sitä kautta meille tuli se tieto, että niitä on niin paljon ja osa on harvinaisiakin, kertoo Jukka Mattlar.
– Sen jälkeen aloimme kehittämään myös omaa kasvintuntemustamme ja nyt tilalta on löydetty ja dokumentoitu kolmisensataa eri kasvilajia, kertoo Jukka, joka on nyt itse myös ammatiltaan biologi ja tekee vastaavanlaisia perinneympäristökartoituksia Pirkanmaalla. Harjun tilalla järjestetään opastettuja kasvi-ja maisemaretkiä ja niistä vastaa Jukka.
– Kymmenisen vuotta sitten löytyi kaksi valtakunnallisesti uhanalaista lajia: saunionoidanlukko ja suikeanoidanlukko. Noidanlukot ovat yleisestikin vanhojen, perinteisesti ylläpidettyjen niittyjen indikaattorikasveja, kertoo Jukka.
Eivätkä ne ole ainoita. Harjun tilan pihapiiristä löytyy myös nurmilaukka ja pölkkyruoho, jotka viihtyvät vanhojen asuinpaikkojen yhteydessä. Näitä kasveja pidetään keskiaikaisen asuinpaikan tunnuskasveina.
– Tavallaan Harjun tila on ollut onnekas, sillä se on siirtynyt jo 1960-luvulla suoraan perinteisestä maatilanpidosta vapaa-ajan käyttöön. Vaikka tila silloin pusikoituikin, se on kuitenkin mahdollistanut tilan ennallistamisen ja kasvien säilymisen, sillä tehomaataloutta ei täällä ole koskaan ollut, kertoo Jukka.
Mikäli perinnemaisema kasveineen herätti mielenkiinnon, seuraava Harjun tilan yleinen maisema-ja kasviretki opastuksineen pidetään sunnuntaina 14.7.
Retkiä järjestetään myös tilauksesta ryhmille.

Kuvassa: Perinnemaiseman hoitajina Harjun tilalla toimivat lampaat, mutta ilman kovaa, päämäärätietoista työtä ei Harjun tilan ennallistaminen olisi onnistunut. – Enää ei välttämättä uusia kasveja löydy, mutta kyllähän 37 hehtaarin alueelle on saattanut osua sellainenkin kohta, josta jokin kasvi on jäänyt huomaamatta. Yli 300 tunnistettua kasvia lienee kuitenkin Suomen ennätys, hymyilee Jukka.

Infoa:
Harjun perinnemaisematila
– Vuoden Perinnemaisema 2013
– opastetut kasviretket kestävät n. 2 h, reitin pituus n. 2 km
– tunnistettuja kasveja yli 300
– seuraava opastettu retki su 14.7., liput 5e/2e
Sijainti, varaukset ja lisätiedot:
Vuorenkyläntie 2249, Hartola. p. 040 735 3217
www.mattlar.fi/harju