Luomumyslit testissä

Helena Mäkinen
HARTOLA, SYSMÄ

Sysmässä ja Hartolassa on hyvä tilanne: kummallakin paikkakunnalla tehdään myslejä. Pieni tuotetestaus piti siis järjestää.


Muutaman kerran kokoontuvassa kirjoittajapiirissä oli muiden tehtävien ohella makutestaus, jossa kahden paikallisen yrityksen neljää erilaista mysliä maisteltiin. Testaajia oli 7, jokainen maistoi kaikkia laatuja ja kirjasi ylös makuun liittyvät huomionsa. Testaajista kaksi kertoi, että mysli ei kuulu heidän normaaliin ruokavalioonsa.
Kukaan testattavista ei tiennyt mitään maistamiensa tuotteiden valmistajista tai ainesosista (ruoka-aineallergiat oli selvitetty ennen testiä). Myslit olivat tarjolla samanlaisissa kulhoissa ja niitä nautittiin maidon ja maustamattoman jugurtin kanssa. Myös paras laatu pyydettiin nimeämään, jos mahdollista. Kuvat lainattu yritysten nettisivuilta.

Koska testaajilla ei ollut mahdollisuutta tutustua myslien tavaraselosteisiin, tuli testissä joitakin kommentteja, jotka pitää oikoa. Vavesaaren siemenmyslissä ei ole unikonsiemeniä, vaan chiansiemeniä. Sysmän omena-karpalo -myslissä ei ole rusinoita, vaan karpaloita. Muuten testitulokset osoittivat, että makuasioista ei kannata kiistellä. Paikkakunnan omista tuotteista löytyy kuitenkin varmaan jokaiselle oma suosikki. Ja Sysmän Luomuherkut valmistaa myös mansikka-mustikka –luomumysliä ja Vavesaari tyrni-luomumysliä ja karu –kauragranolamysliä. Kumpikin yritys valmistaa useita muita tuotteita. Hartolasta Sysmän myslejä saa S-marketista, toivottavasti tulevaisuudessa myös Vavesaaren myslejä, joita toistaiseksi saa vain la Kar de Mummasta ja Jari-Pekasta.