Lumimiehet vauhdissa

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Vuodet eivät ole todellakaan veljeksiä. Viime talven lumettomat maisemat ovat vaihtuneet tänä talvena suuriin kinoksiin ja samalla teiden kunnossapito-ongelmiin. Urakoitsijoiden etsintä tuotti Sysmän kunnalle viime syksynä melkoisia vaikeuksia.

– Pistimme urakoitsijahaun päälle Hilmaan hyvissä ajoin kaudelle 2020 – 2023, mutta emme saaneet yhtään tarjousta. Tässä tilanteessa oli mahdollista päättää asiasta suorahankinnalla ja neuvottelujen jälkeen teimme sopimuksen talvikaudeksi joulu – huhtikuulle RTK-Palvelu Oy:n kanssa. Sopimus tehtiin kiinteällä kauden kokonaishinnalla, kertoo kunnan tekninen johtaja Aki Tiihonen.

Kun on paljon lunta ja paljon töitä, tilanne aiheuttaa oitis marmatusta sosiaalisen median puolella. Sieltä kun löytyy paljon asiantuntijoita lumityösektoriin. RTK-Palvelu on kuitenkin suoriutunut hyvin tehtävistään.

RTK-Palvelun yksikönpäällikkö Markku Virtasen mukaan lumiaamuna liikenteeseen lähtee kuusi konetta ja kuusi käsityöntekijää. Irtolumi aurataan pois, kun nuoskalumen vahvuus on 3 cm, pakkaslumen lähtöraja on 5 cm.
– Kaikki kaluston lähdöt tallentuvat koneiden dataan liki sekuntien tarkkuudella.

Lumikasojen ja teiden polanteiden poistoista on vastannut autoilija Juha Salonen tuntitöinä. Erillistä sopimusta ei ole tehty, koska puhutaan yksittäisistä tunneista. Tämä menee ns. kunnan pienhankintaohjeistuksen mukaisesti. Pihaliittymien puhdistus aiheuttaa somessa murinaa.
– Niiden puhdistaminen kuuluu pääsääntöisesti kiinteistöjen omistajille, mutta autamme vaikeissa tapauksissa niidenkin puhdistamisessa.

Epätietoisuutta aiheuttaa myös se, että tiettyjen pääteiden hoito on valtion (ELY) vastuulla: Sysmäntie, Leppäkorventie, Valittulantien alkupää, Särkilahdentie ja Suopellontie (urakoitsijoina mm. Oskari Peltola, Pekka Kemppi ja Juha Salonen). RTK-Palvelun urakkaan kuuluu n. 20 km teitä ja katuja ja 6 km kevyen liikenteen väyliä.

Kunnan puolelta aurausten laaduntarkkailu on teknisen isännöitsijän Pasi Virtasen työtä.
– Olemme pystyneet ylläpitämään hyvää vuoropuhelua käytännön asioista. Yhteistyön kokonaiskuvaan kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä auraustyö.

Kunnan ja RTK-Palvelun sopimuskausi alkaa olla puolivälissä. Markku Virtasen mukaan RTK-Palvelu on saanut hyvää tietoa ja kokemusta uutta kilpailua varten. Aki Tiihonen kiittelee tehtyä sopimusta.

-Toimiva sopimus tämän on, pysymme mukavasti kustannusarviossa kiinteän sopimushinnan ansiosta. Meillä on kiinnostusta neuvotella uudesta sopimuksesta, joka voisi olla pituudeltaan 3 + 2 vuotta. Toukokuussa pistämme uuuden haun päälle ja tavoitteena on tukea paikallista yritystoimintaa.

Kuvassa: Lumisateen lomassa pistäydyttiin yhteiskuvassa konehallilla. Vasemmalta kuskit Eemeli Salonen ja Henri Lahtinen (Atte Mannila puuttuu kuvasta) ja sopimusosapuolet Aki Tiihonen, Markku Virtanen ja Pasi Virtanen.