Liikuntaa lihaskolotuksiin

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Fysioterapeutti Heli Flink aloitti Sysmän Fysioterapian yrittäjänä vuodenvaihteessa Heli Pylkkäsen jälkeen. Huhtikuun alussa yritys muutti uuteen paikkaan Sysmäntien toiselle puolelle, K-Raudan ja Kahvila-Kulman väliin. Neljän kuukauden toiminnan jälkeen Heli Flink sanoo tehneensä oikean päätöksen aloittaessaan  fysioterapia-alan yrittäjänä Sysmässä.
–Ratkaisu oli hyvä. Asiakkaita on riittänyt mukavasti ja ajanvarauskirja on aina täynnä vähintään viikon etukäteen. Ja itse työ on sitä, mitä haluankin tehdä.
Helin mukaan niskahartiaseudun- ja selän ongelmat ovat yleisimpiä syitä hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Myös olkapään ongelmat ovat yleisiä.
–Psykofyysinen fysioterapia on Heli Flinkin ydinosaamisaluetta, siihen hän on kouluttautunut ja sitä työtä hän teki Keski-Suomen Keskussairaalan psykiatrisella osastolla ennen Sysmään muuttoaan. Stressi, masennus, alakulo ja monet muut  psyyken ongelmat esiintyvät usein asiakkaan fyysisinä ongelmina ja aiheuttavat suoranaisia kiputiloja.
Psykofyysinen fysioterapia toimii parhaassa tapauksessa niin, että kivut lakkaavat kokonaan. Tässä hoitomuodossa asiakas nähdään kehon ja mielen muodostamana kokonaisuutena.
Helin ohjeet lihaskunnon ennaltaehkäiseväksi ylläpitämiseksi ovat ne vanhat tutut.
–Liikunta on lääke miltei joka asiaan iän karttuessa ja toinen tärkeä asia on terveellinen ruokavalio.
Kotiin ostettaviksi iäkkäiden ihmisten tärkeimmiksi kuntolaitteiksi Heli suosittelee tasapainolautaa ja kuntopyörää – hankinnat ovat tehokkuuteensa nähden edullisia.
Heli Flinkin työ on tiivistahtista ja päivät pitkiä. Yrityksen tiloissa työskentelyn lisäksi hän tekee kohtuullisen paljon myös kotikäyntejä Sysmän, Hartolan ja Joutsan alueella. Kuinka fysioterapeutti hoitaa omaa kuntoaan ja jaksamistaan?
–Palautumisaikaa tarvitsen, sillä olen niin täysillä mukana asiakkaan kanssa hoitotilanteessa. Fysioterapeutin työ on kuitenkin fyysisiin menetelmiin keskittyvää, joten vastapainoksi yhä enenevässä määrin kaipaan vapaa-ajallani  mentaalisia hiljentymisharjoitteita, lenkkeilyn lisäksi. Niillä saan akkuni ladattua.