Kyöstin Kuluma: Radioikävä

Kyösti Piippo

Pyöritimme 90-luvulla ikiomaa paikallisradiota, Päijänneradiota. Kymmenvuotinen rupeama oli mielenkiintoinen ja jätti jälkeensä paljon hauskoja muistoja.


Päijänneradion ensimmäinen lähetys tapahtui joulukuussa 1989 ja päättyi Lintan toivekonserttiin vuonna 2001. Taloudellisessa mielessä paikallisradio ei ollut kannattava bisnes. Saimme toki myydyksi päivittäisiin ohjelmiin mainoksia, mutta niiden tuotto oli pois lehti-ilmoituksista. Yhteismitallisesti mainostuotot jäivät entiselle tasolle.


Vuonna 1992 vähensimme ohjelmatuotantoa ja teimme vapaaehtoisvoimin kesäradiota. Muutama vuosi myöhemmin teimme yhteistyöspimuksen lahtelaisen Radio Ysiysin kanssa ja releoimme sen ohjelmaa eteenpäin Päijänneradion taajuudella 94.9 Mhz. Oma tuotanto taisi loppuvuosina käsittää Lintan toivekonsertin lisäksi vain muutamia yksittäisiä ohjelmia. Viimeiset vapaaehtoiset mohikaanit studiossa olivat Pasi Lind, Antti Tapanila, Ilkka Serra, Pauli Nurminen, Tapani Häkkänen ja Kari Halme. Muita paikallisia toimittajia olivat Tuire Äikäs (tietokilpailut) ja Kari Piitulainen (kuntaradio yhdessä allekirjoittaneen kanssa).


90-luvun alussa paikallisradiotoiminta maistui ihan työltä. Menin studioon muistaakseni klo 07.00, tutkiskelin ääneen päivän lehtien uutistarjontaa, kerroin säätiedot ja soittelin hyvää musaa. Tiesin, että Reijo Oinonen ajeli samaan aikaan töihin Judinsalon suunnalta ja toivottelin säätiedotuksessa sinne päin aina aurinkoisia kelejä. Siitä tuli hyvä vitsijatkumo.


Lintan toivekonsertti oli ihan oma lukunsa. Kymmenen vuoden aikana ohjelma synnytti monia hyviä radiosuhteita, kun muutamat soittajat tulivat linjoille jokaikinen viikko. Puhelut olivat pääosin asiallisia, mutta tokihan joskus perjantaipullon jälkeen soittajat olivat melkoisissa fiiliksissä. Studiossa ei aina ollut kiireen takia mahdollista tsekata etukäteen saapuvia puheluita ja liian ”paksujen” yhteydenottojen jälkeen oli pakko iskeä luuria korvaan suorassa lähetyksessä.

Pääkuvassa: Kyösti Piippo (oik.) ja Joni Heinonen.

Pasi Lind ja Tapani Häkkänen.