Iloiset pönttötalkoot

Johanna Halme
HARTOLA

Hartolan Ylemmäisten vanhalla kansakoululla on parina viime tiistaina ollut kevättä ilmassa. Ylemmäisten maa- ja kotitalousseuran aktiivit ovat olleet pönttötalkoissa, jotka huipentuivat suosittuun pönttöarvontaan somessa.
Idea linnunpönttöihin tuli osa-aikaiselta hartolalaiselta Pia Nybergiltä ja touhukkaat kyläläiset tekivät sen haastavimman työmatkan: tuumasta toimeen.

Tinttien talotehtaan toimintamalliksi valittiin elementtituotanto ja oikean mittaiset seinät ja katot sahasi Mauri Kultanen. Tarvikkeet kärrättiin koululle ja tuotantolinja oli pian pystyssä. Akkuporakoneet lauloivat ja käden käänteessä alkoi valmiita pönttöjä syntyä.

Kolmisenkymmentä torppaa myöhemmin kyläläiset pohtivat, että onpas näitä! Kaikille riitti pönttöjä ripustettavaksi ympäri Ylemmäisten kylää, kuin myös yhteisen tapaamispaikan, eli Ylemmäisten koulun ympäristöön.

Valmiita pönttöjä juhlittiin grillaamalla makkaraa ja kehumalla omaa ahkeruutta kahvikupposten ääressä.

Pönttötalkoista oli porukalle tullut niin iloinen mieli, että heräsi idea myös pönttöjen lahjoittamisesta muillekin hartolalaisille. Tavaksi keksittiin facebook-arvonta Hartolan puskaradiossa. Arvontaan osallistui n. 180 kommentoijaa ja arvottavaksi tuli seitsemän pönttöä.

Virallinen arvonta suoritettiin nostamalla voittajien nimilaput rasiasta ja onnetar suosi niin hartolalaisia kuin vapaa-ajan asukkaitakin. Arvonnan päälle juotiin voileipäkakkukahvit ja suunniteltiin seuraavia projekteja.

Se, kuka sanoo, että maalla ei tapahdu mitään, ei katso tarpeeksi tarkkaan. Maalaiskylissä käy pulina ja pöhinä, kuin linnunpöntöissä kevätaikaan konsanaan. Ylemmäisillä pohdittiin, että ikäviä asioita tapahtuu muutenkin, mutta iloisia asioita voi tehdä helposti itse ja kivalla porukalla.

Kuvassa: Ylemmäisten koulun rappusilla ylävasemmalta lukien Pentti ja Marja-Liisa Kultanen, Heikki Starkkila, Mauri Kultanen sekä Marja, Olli ja Pepe Niilahti.