Koulutusta rekkamiehille

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Raskasta kalustoa kuljettavat autoilijat kokoontuivat viikonvaihteessa Sysmään ammattipätevyyskoulutukseen päivittämään tietojaan ennakoivan ajon merkeissä. Kurssille osallistui kolmisenkymmentä kuljettajaa lähinnä Sysmän ja Hartolan alueelta. Kouluttajana toimi Koulutus Bilikka -yrityksen Heikki Mäkinen.
Ennakoivan ajotavan koulutus on ainoa ennaltamäärätty pakollinen osio raskaiden ajoneuvojen kuljettajien pätevyyskouluksen viidestä koulutusjaksosta, jotka pitää suorittää viiden vuoden sisällä.
Koulutuksen tavoitteena on kouluttaa kuljettajat ajamaan taloudellisesti ja turvallisesti.
–Turvallinen ajotapa vähentää riskejä liikenteessä ja säästää ympäristöä ja myös ajoneuvoa, totesi Heikki Mäkinen.
Heikki Mäkinen oli itsekin ilahtunut koulutettavien suuresta määrästä.
–Tästä tilanteesta hyötyvät kaikki. Kun porukka kasvaa, olen pystynyt hiukan alentamaan koulutusjakson hintaa.
Heikki Palvaila oli mukana koulutusjaksolla.  Hän totesi saaneensa kuorma-autokortin jo armeijassa vuonna 1961 ja ammattimaisen luvan vuonna 1970.
–Minä voisin jäädä jo pois näiltä kursseilta ikäni vuoksi, mutta onhan se toisaalta mukava pitää nuo kortit voimassa. Ikäni takia minun pitää uusia kortti kahden vuoden välein.
Palvaila liikkuu paljon yleisillä teillä myös traktorilla ja leikkuupuimurilla. Hänen mielestään myös isot traktorit pitäisi liittää mukaan raskaan kaluston sarjaan.
Joonas Salonen edustaa rekkamiehiesten nuorempaa ikäpolvea. Hänen työnsä ratin takana koostuu pääasiassa soran ajosta.  Joonaksen mukaan kurssi ei tarjonnut mitään radikaalia uutta; mukavaa oli se, että se järjestettiin omalla paikkakunnalla.
Heikki Mäkinen pyörittää kurssitusten lisäksi autokoulua. Autokoulu Bilikka tulee tarvittaessa oppilaan luo tai sitten ajon voi tilata vaikka Lahteen.