Kouluruokaa parannetaan

Uunimakkara ja hernekeitto ovat ylivoimaisesti suosituimpia kouluruokia Sysmässä, kertoo äskettäin julkaistu kouluruokakysely.

Kyselyn perusteella kouluruoka maistuu oppilaille keskimäärin kohtuullisesti. Väittämä ”ruoka on tosi hyvää” sai alakoulun oppilailta arvosanan 2,20. Yläkoululaisten ja lukiolaisten vastaukset väittämään ”ruoka on maukasta” olivat keskimäärin 2,29. Asteikko oli 1-3.

Kritiikkiä keräsivät perunat, einesten käyttö ja ruuan esillepano. Yläkoululaiset ja lukiolaiset toivoivat vaihtelevampaa ruokalistaa ja enemmän mausteisuutta. Lihakastikkeita koettiin tarjottavan liian usein.

Miltä kyselyn yhteenveto kuulostaa koululaisista? Mielipidettä on paras kysyä Sysmän yhtenäiskoulun ruokalassa. Tavallisena maanantaina kello 11 ruokalaan odotetaan 106:a oppilasta. Yhdessä pöytärykelmässä lounastaa joukko kuudennen luokan tyttöjä.

-Perunat eivät ole kovin hyviä. Niissä on usein kalvo päällä tai ne ovat kylmiä, sanovat Hanna Nurminen ja Hilla Salmio.

Tänään maanantaina ruokana on possukastiketta ja riisiä. Kyselyn perusteella oppilaat eivät juuri välitä tästä ruuasta. Mitä he haluaisivat syödä?

Kyselyn mukaan toiveaterioita ovat esimerkiksi pitsa, lasagne, tortillat, kasvissosekeitto ja kalapuikot. Ja näillä kuudennen luokan tytöillä on selvä mielipide asiasta.

-Haluaisimme kaalilaatikkoa, karjalanpiirakoita ja perunamuusia. Niitä oli ennen, mutta ei enää, tytöt kertovat.

Mihin toiveruuat ovat hävinneet? Selitys löytyy vanhainkodin keittiöstä: siellä valmistetaan tällä hetkellä päivittäin noin 550 annosta, vaikka keittiö on suunniteltu noin 200 annoksen valmistukseen.

-Laitekapasiteetti ei mahdollista esimerkiksi perunamuusin tekoa, kertoo suunnittelupäällikkö Merja Simola.

Kun ruokahuolto siirtyi sote-yhtymältä kunnalle ja Väihkylän koulu purettiin, tuli vanhainkodin keittiöstä keskuskeittiö. Silloin muuttui myös ruokalista. Joitain ruokia poistettiin ja joitain tuli tilalle: koululaisille uutena listalle otettiin esimerkiksi silakkapihvit.

Entä perunat?

-Kun tulimme uuteen kouluun syksyllä, kylmiöiden lämpötila oli säädetty liian kylmäksi. Nyt säädöt on korjattu suositusten mukaisiksi. Olemme kiinnittäneet huomiota myös tarjoilualtaiden lämpötiloihin. Niiden lämpötiloja on nostettu, jotta ruoka pysyy lämpimänä. Myös perunoiden kypsennykseen on kiinnitetty huomiota, kertoo Simola.

Kouluruokakyselyssä jotkut oppilaat vastasivat yksiselitteisesti, että ruoka on ”pahaa”. Simola toivoo, että jatkossa oppilaat erittelisivät tarkemmin, miksi näin on.

-Onko ruoka mausteetonta, onko jokin ainesosa josta ei pidä, onko tarjoilulämpötila oikea? Ilman tarkempaa kuvausta on vaikea tehdä parannuksia, Simola sanoo. AO-O