Kotimaisen ruokatuotannon kohtalon hetket

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Viime aikoina on puhuttu paljon kotimaisen ruoan riittävyydestä yleensä ja varsinkin kriisitilanteissa. Viranomaisten taholta tunnustetaan huoltovarmuusvarastojen huono tilanne ja kriisitilanteissa ollaan valmiita tuomaan ruokaa ulkomailta. Yhä useampi maataloustuottaja maassamme pistää ”hanskat naulaan” joka päivä.

Lähiruoka on ajan trendi ja muutama tuottajat sinnittelevät Sysmän ja Hartolan alueella eteenpäin kannattavuuden heikkenemisestä huolimatta.

Juha ja Virpi Strengin tilalla Paarmalassa sianlihaa on tuotettu vuodesta 1966 lähtien.
– Kannattavuus on ollut heikko, sianlihan tuottajahinnat ovat olleet alhaisia EU -hintoihin verrattuna, toteavat Strengit.
Byrokratian huima lisääntyminen ja vaatimusten kasvaminen on tuonut lisää kustannuksia, eikä tulevaisuus sianlihan tuottajana näytä kovinkaan valoisalta.
– Viime vuoden huono viljasato, lannoitteiden, rehun, polttoaineen ja sähkön huima hinnannousu vaikuttaa asiaan. Samalla lihan hinta ei ole noussut kuin muutaman sentin kilolta. Katselemme mihin suuntaan kehitys menee ja ehkä sikojen määrän vähentäminenkin tulee ajankohtaiseksi.
Juha ja Virpi Strengin toivomus on vetoava ja ajankohtainen.
– Syökää kotimaista lihaa, niin tiedätte, että possu on saanut elinaikanaan pitää saparonsa, syönyt lähiviljaa, leikkinyt oljilla ja palloilla. Suomalaisen sian terveysrekisteri on kattavampi kuin ihmisillä. Kotimaisen lihan tuotanto ei saa loppua.

Markku Mäentalon Koskentaustan tila Kirveskoskella on keskittynyt maidon- ja viljantuotantoon. Mäentalolla on takanaan 21 vuoden kokemus maidontuottajana. Hänen mukaansa tuotannon kannattavuus on laskenut vuosi vuodelta, koska kustannukset juoksevat nopeammin kuin isäntä. Ostorehujen, lannoitteiden sähkön ja polttoöljyn hinnat ovat nousseet paljon suhteessa maidosta saatavaan hintaan. Hänen mukaansa tiloja tippuu pelistä tällä menolla entistä kovempaa tahtia.
– Itse en lähtisi tässä maailman tilanteessa investoimaan lisää maidontuotantoon.
Markku Mäentalo seuraa MTK Sysmän puheenjohtajana tarkasti alan kehitystä ja on sitä mieltä, että kaupan ja teollisuuden siivua tulisi pienentää ruoan hinnassa.
– Tuottajien on saatava tuotteistaan sille kuuluva hinta, jotta he voisivat työllä elättää perheensä ja motivaatio työn tekemiseen jatkuisi. Kauppojen omien merkkituotteiden kilpailukykyiset hinnat sahaavat oksaa tuottajien alta.
Mäentalo on monen muun tuottajan kanssa huolissaan maamme huoltovarmuudesta elintarvikkeiden osalta ja lisäksi hän kantaa huolta tuottajien henkisestä jaksamisesta epävarmuuden keskellä.