Korona kiihdytti mökkikysyntää

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Vapaa-ajan asuntokauppa käy kiinteistövälittäjä Raili Valkaman mukaan poikkeuksellisen kuumana.
– Monelta osin kaupan elpyminen johtuu koronasta ja halusta viettää aikaa väljästi maalla. Etätyön lisääntyminen ja city-maalaisuusilmiön kasvu ovat iskostuneet ostajien mieliin ja näkyvät kentällä nopeina kauppaprosesseina.


Kaiken kiireen keskellä SP-Koti Asuntovalkama Oy suoritti muuton Sysmän Säästöpankin tiloista. Uusi toimisto sijaitsee entisen Sysmän Kuvapalvelun tiloissa, missä viimemmäksi toimi myös Hiusstudio Fiilis.
– Olimme vähän näkymättömissä pankin sisällä ja supistuneet aukioloajatkin rajoittivat toimintaa.


Asuntovalkama Oy perustettiin kahdeksan vuotta sitten ja toimenpidettä hiukka ihmeteltiin kilpailijoiden toimesta. Sysmän lisäksi konttorit perustettiin Joutsaan ja Heinolaan, nyttemmin Joutsan konttori on lopetettu ja paikkakunnan asiat hoidetaan Sysmästä käsin.
Kiivaankin kaupankäynnin aikana vuodessa on asuntomarkkinoilla kaksi selkeää huippua, juhannus ja joulu.
– Kysyntä alkaa ostajien toimesta keväällä ja myyjät syttyvät asiaan hiukka myöhemmin, juhannus on sitten melkein kuin mökkikaupan maailmanloppu. Kesälomalla halutaan pöyhimään omaa puutarhaa. Kun media vielä suitsuttaa vapaa-ajan asunnon ihanuutta, sanoma menee kuin tiedostamatta korvien väliin.


Raili Valkaman mukaan hintataso on pysynyt kuitenkin kohtuullisena, viime vuonna ne hiukan jopa laskivat ja nyt pieni nousu on palauttanut tason entiselleen.
Mökkikaupan ihannekohde on tonttikooltaan 0,5 ha ja se sijaitsee mieluiten Päijänteen rannalla. Sen pitää olla talviasuttava, sähköistetty ja ilman välitöntä remonttitarvetta.
Vilkastunut kaupankäynti on johtanut tilanteeseen, että Asuntovalkama tarvitsisi yhden välittäjän Heinolan päähän lisää ja myytävät kohteetkin alkavat loppua.


Kaupankäynnin lisäksi yrityksen toimialaan liittyvät kiinteistöjen arvioinnit ja vuokra-asuntojen välitys.
– Tyhjillään olevia asuntoja kannattaa tarjota vuokralle meidän kautta.

Kuvassa: Uuden toimiston rappusilla vasemmalta Jannina Heinonen, Nalle Linna (kesätyö), Raili Valkama ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Seppänen. Kuvasta puuttuvat kiinteistövälittäjät Kyösti Hakulinen ja Lasse Linna.