Korona hiljensi laivurin alkukesää

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Jorma Sainio on harjoittanut valokuvaajan ammatista eläkkeelle jäätyään rakasta laivurin ammattiaan täysipäiväisesti kesäaikaan. Kesä 2021 oli aluksi ongelmallinen pandemian vuoksi, mutta lopussa kiitos seisoi. Alkuvuonna tehdyt varaukset touko-kesäkuulle peruuntuivat lähes 100 %:sesti – heinäkuu muutti tilannetta ratkaisevasti.

– Heinäkuu oli säiden puolesta loistava. Ei tuulia eikä sateita ja lämpöäkin riitti.Se näkyi positiivisesti matkustajamäärissä.
Elo-syyskuussa kysyntä pomppasi taas ylöspäin parantuneen koronatilanteen vuoksi, joten kesästä 2021 tuli loppujen lopuksi yrityksen historian paras. Heinäkuun reittiliikenne Padasjoelta Päijänteen kansallispuistoon veti matkustajia jopa liikaakin.

– Pari kerta kävi niin, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet laivaan haluamalleen vuorolle. Laivan moottorit pyörivät kesän aikana lähes 600 tuntia!

Sainion mukaan pandemian vaikutukset näkyvät tälläkin hetkellä siten, että hyvistä tartuntaennusteista huolimatta ennakkotilauksia tulevalle kesälle ei juurikaan ole.

– Kuitenkin minulla on sellainen kutina, että jos pandemia ei yllätä taas uudelleen, kesästä tulee hyvä. Pessimistisenä jätän toki vielä säävarauksen ennustuksen suhteen.

M/S Jenni- Maria III:sta liikennöivän KulkeeVetten Halki -yrityksen toiminta on vakiintunut, eikä uusien kohteiden löytäminen toiminta-alueelta ole juurikaan mahdollista. Tilausristeilyjä tehdään toukokuusta lokakuulle, heinäkuu painottuu reittiliikenteelle. Opastettuja retkiä Erakonsaareen järjestetään aiempaan tapaan ja perinteinen ilotulitusristeily on ohjelmassa edelleen. Yhteistyö Erämaan Kutsu -yrityksen kanssa jatkuu tiiviinä ja Markku Lepistö on mukana lähes kaikilla risteilyillä. Markku hoitaa täysin oikeuksin varustettua laivakahvilaa, toimii luontokalastusoppaana, tarinankertojana ja hoitaa lisäksi kansimiehen tehtävät.

Kippari Jorma Sainio toteaa pandemian lisänneen harrasteveneilyä sisävesillä ja venekauppa käy kuumana. Ilmiö on tuonut mukanaan myös negatiivisia asioita.

– Liikenteeseen on tullut paljon isoja liukuvia veneitä, joiden peräaallot ovat aiheuttaneet ongelmia muille liikkujille ja rantautuneille veneille.

Laivurin talvi sujuu mukavasti. Hän käy laivakoira Rikin kanssa lenkillä joka päivä vähintään kolme kertaa. Palokunta työllistää myös useamman kerran viikossa.

– Muuttokuormaa puran vieläkin Akanmutkan talossamme, muutostahan on kulunut vasta 3 vuotta!