Koneyrittäjä Markus Valtonen

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Nuorten sysmäläisyrittäjien sarjassa on esittelyvuorossa 21-vuotias koneyrittäjä Markus Valtonen. Markusta ovat koneet kiinnostaneet pienestä pitäen ja kiinnostus lienee peruja isän vastaavasta ammatista. Yrittäjänä Markus on toiminut jo puolitoista vuotta, eivätkä hänen käsiään tottelevat koneet ole mitään pieniä; 13 tonnin tela-alustainen kaivinkone ja iso traktori työvarusteineen ja kuorma-auto varustettuna konelavetilla kaivinkoneen kuljettamista varten. Oman kaluston lisäksi mies toimii moto-kuskina vieraalle urakoitsijalle.
Opiskelut eivät juurikaan kiinnostaneet Markusta, vaan veri veti töihin niin pian kuin mahdollista. Ammattitaito on kehittynyt huippuunsa koneiden kanssa työskentelemällä.
Markuksen kaivinkone tekee metsänparannustöitä (metsäojat, laikuttaminen) ja pihahommia Sysmän lähiympäristössä, traktorilla tehtävät auraustyöt vievät häntä kauemmaksikin.
–Töitä riittää, kun tuo moto-hommakin on tullut jäädäkseen.
Yrittäjyys on Markus Valtosen mukaan paras tapa tehdä konehommia.
–Voi tehdä monenlaisia hommia kellonajoista riippumatta. Paperityöt olen antanut mielelläni tilitoimistolle, toteaa Markus.
Aina ei mieluinenkaan työ luista kuin ruusuilla tanssien.
–Koneet ovat koneita ja välillä ne temppuilevat ja rikkoutuvat. Joskus menee päiväkausia niitä rempatessa.
Tällaiset päivät Markus ottaa kuitenkin ammattimiehen tyyneydellä, ilman stressiä.
Miellyttävät työhommat ovat niin aikaa vieviä, että muihin harrastuksiin ei nuorella yrittäjällä ole yksinkertaisesti aikaa.
–Toistaiseksi riittää, kun on työ, jota tykkää tehdä.