Kolmekymppinen Hartolan Golf

Kaisa Vigman
HARTOLA

Hartola Golf juhli viikonloppuna 30-vuotista taivaltaan. Viikonloppuun kuuluivat luonnollisestikin juhlakilpailut, mutta myös koko kolmekymmenvuotisen golf-taipaleen käsittävän historiikin julkaiseminen. Historiikki on Simo Vehkasalon ja Juha Taskisen aikaansaama teos, joka yllättää suoruudellaan ja mielenkiintoisuudellaan pitäen sisällään myös lähivuosikymmenten paikallishistoriaa.

Se, että Hartolassa yleensäkin on golfkeskus, ei ole millään tavoin ollut itsestään selvää. Se on vaatinut ideaansa uskovan visionäärin ja paljon rohkeutta. Tälläinen henkilö Hartolasta kuitenkin kolmekymmentä vuotta sitten löytyi ja hän oli Paavo Nyrjä.

– Paavo onnistui myös saamaan rahoittajat mukaan ideaan, samoin kuin joukon vapaaehtoisia innokkaita ja kenttämme rakennettiin ensin 9-reikäisenä Kosti Kurosen suunnitelman mukaan, kertoi Hartolan Golfklubin puheenjohtaja Aki Kurronen avauspuheessaan.
– Kenttämme sai jo heti alkuvaiheessa kiitosta vaihtelevuudestaan ja haastavuudestaan, hän jatkoi.

Golfkentän ihan fyysisessä rakentamisessakin oli omat haasteensa.
– Kyllä sitä puolisentoista vuotta rakennettiin. Moreenipohjaisessa maastossa eivät maataloustraktorit kestäneet, joten sinne jouduttiin tuomaan dumpperit töihin, muisteli Jari Nyrjä.

Historiikki valottaakin hyvin seikkaperäisesti golfin saapumista Hartolaan aina suunnitteluvaiheesta valmiin kentän käyttöönottoon. Historiikissa kerrotaan myös varsin suoraan 90-luvun laman aiheuttamista murheista – se nivoo tämän kirjan myös osaksi Hartolan lähihistoriaa.

Nykyään Hartolan golfkenttä on 18-reikäinen, johon edelleen sopinee aikoinaan kentän suunnitelijan Kosti Kurosen määritelmä – ”reilu ja oikeudenmukainen golftaitojen testi.” Kenttää on myös kehuttu viihtyisäksi ja luonnonläheiseksi.

Usein golfkeskukset profiloituvat esimerkiksi nuoriso-ja kilpagolfiin. Hartolassa on toisin. HaGK:n runsaasta 600 jäsenestä suurin osa on seniori-ikäisiä.
– Me tahdomme kehittää senioripalveluita, sillä 73% pelaajistamme ja jäsenistämme on yli 50-vuotiaita – tahdomme palvella heitä mahdollisimman hyvin, totesi Hartola Golf Oy:n toimitusjohtaja Tera Heinonen.