Kirkko Soi Sysmässä

Viikonloppuna X Kirkko Soi järjesti kaikkiaan neljä musiikkitilaisuutta Sysmässä. Sysmän vapaa-ajanasukas Reijo Ikosen ja kanttori Jaak Lutsin ideoima musiikkitapahtuma vietti kymmenennettä kertaansa Sysmän kesässä.

Perjantaina Sysmän kirkossa esiintyi sopraano Soile Isokoski ja pianisti Ilkka Paananen. Kirkkosalin täyteinen yleisö oli haltiossaan Isokosken vahvasta äänestä ja upeista tulkinnoista.

Ohjelmistoon kuuluivat G.F. Händelin (1685-1759) osiot Messias oratoriosta ja Xerxes oopperasta; Yrjö Kilpisen (1892-1959) sävellykset Eino Leinon, V.A. Koskenniemen ja Kantelettaren teksteihin.

Jean Sibeliuksen (1865-1957) juhlavuoden kunniaksi Soile Isokoski esitti kaikkiaan yhdeksän säveltäjämestarin teosta. Tauno Pylkkäsen (1918-1980) säveltämät Einari Vuorelan Kaivotiellä ja Aino Kallaksen Pastoraali päättivät konsertin. Yleisön iloksi Isokoski esitti vielä kaksi encorea.

Vuonna 1986 ensikonserttinsa pitänyt Sibelius-Akatemian kasvatti Soile Isokoski kehui Sysmän kirkkoa oivalliseksi konserttipaikaksi.

-Kirkon akustiikka on mahtava ja saa musiikin soimaan erinomaisesti etenkin, kun kuulioita on paljon pehmentämässä kaikua.

Wienissä vuonna 2008 kamarilaulajattaren arvon saanut Isokoski kertoi itse yhdessä pianisti Ilkka Paanasen kanssa valinneensa Juhlakonsertin ohjelmiston.

-Pastoraalia en ole aiemmin esittänyt, mutta se tuntui sopivan erittäin hyvin keskiaikaiseen kivikirkkoon, pohdiskeli sopraano konsertin jälkeen.

Soile Isokosken kesän on muutoin täyttänyt opetustyöt, etenkin mestarikurssit. Oulussa asuva ja opettava sopraano esiintyy parisen kertaa kuussa.

-Tämä työtahti on sopiva elämäntilanteeseeni. Työtilaisuuksia olisi enemmän, mutta ajankäytöllä on rajansa. Nyt on mukava lähteä Juhlaillalliselle nauttimaan musiikista ja illallisesta. Kiitokset vielä upealle ja kirkkosalin täyttäneelle yleisölle.

Alasimessa kuultiin
italialaista ja argentiinalaista musiikkia

X Kirkko soi jatkui perjantai-iltana, jo viikkoa ennen tapahtumaa loppuunmyydyllä Juhlaillallisella Vanhan Kartanon Alasimessa. Juhlaillallisella esiintyivät Tenorissimo ja bandoneonia soittanut Mikko Helenius. Musiikkia oli Italiasta, Argentiinasta ja Olavi Virran tuotannosta juhlavuoden kunniaksi.

Lauantaina kirkon pihamaalle tarkoitettu esitys siirtyi kirkon suojiin huonon ilman riepotellessa nuotteja. Konsertissa esiintyivät tenorit Lasse Riutamaa, Reijo Ikonen ja Pekka Ikonen. Sini Hyvärinen soitti selloa, Ulla-Stina Ikonen harppua ja Jaak Luts pianoa.

Sunnuntaina kuulijat saivat olla mukana esityksessä: Paluu Sibeliuksen häämatkan maisemiin. Musiikista vastasivat Jussi Makkonen, sello, ja Nazig Azezian, piano. Sysmän kirkko muuntautui häämatkan maisemiin Pieliselle sanoin ja sävelin. Jussi Makkonen kertoi ja maalaili tunnelmia Sibeliusten häämatkasta.

Kirkko Soi tapahtumassa vieraili kaikkiaan 800 kuulijaa. Tapahtuman järjestäjän Reijo Ikosen mukaan kävijätavoite tuli saavutetuksi. Eniten kuulijoita oli juhlakonsertissa, 460 henkeä.

Ensi vuoden suunnitelmat liki valmiit

Ensivuoden Kirkko Soi ohjelmisto ja esiintyjät ovat jo varattuina. Elokuun ensimmäisen viikonlopun konserttisarjan aloittaa perjantaina Sysmän kirkossa esiintyvä pianisti Laura Mikkola.

Lauantaiksi on suunniteltu todellista spektaakkelia; Tähtilaulaja Juha Uusitalo saapuu laivalla kirkon rantaan ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi soittaa laivaan nostetuilla Allenin suurilla digitaalisilla uruilla laivan kannella, mikäli vain sää sallii. Esityksen aihe ei ole sen vähäisempi kuin Lentävä Hollantilainen. Ohjelman toinen osa tapahtuu kirkossa.

Lauantai-ilta jatkuu tämän vuotiseen tapaansa myös ensi vuonna Vanhan Kartanon Alasimessa. Musiikista vastaa Tenorissimo.

Todennäköisesti sellisti Jussi Makkosta on mahdollista kuulla ensikesän Kirkko Soi -tapahtumassa. -Sunnitteilla on esimerkiksi sunnuntaille lounaskonsertti tai kartanokonsertti tai näiden yhdistelmä, toteaa ensikesää visioiva Reijo Ikonen.
VJ ja HJ