Kirjaston puistojuhla

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän kirjasto on toteuttanut Suomen 100-vuotisjuhlavuotta teemoittamalla kaikki kuukaudet paikkakunnan toimintoja läheisesti sivuavilla teemoilla. Kesäkuun sivukylien teeman jälkeen heinäkuu avattiin viime viikonloppuna kulttuuria käsittelevällä aiheella. Ja mikäs sopiikaan sen paremmin; vilkkaan kulttuuripitäjän massiivisimmat tapahtumat kun toteutetaan heinäkuussa ja samalla on kirjastolla ollut mahdollisuus nostaa esille muitakin Sysmän kulttuuritoimijoita.
Kulttuurikuukauden avaus suoritettiin kirjaston pihalla aurinkoisessa säässä. Pihalle on rakentunut viihtyisä pikku puisto ”käräjäkivineen” ja samalla aiemmin Hyvien Ihmisten torilla sijainnut E.J. Ellilän muistomerkki siirettiin kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen vihkimään uuteen puistoon.
–Reliefin sijainti torillakin oli hyvä paikka, mutta kirjaston piha sopii tarkoitukseen vielä paremmin.  totesi Kitkiöjoki avauspuheenvuorossaan.
Kunnanjohtaja kertoi paikalle kertyneelle runsaalle yleisölle uuden kirjaston syntyvaiheet ja totesi, että valmistunutta ”kaiken maailman kohtauspaikkaa” on vuolaasti kiitelty.
Paikalle puistojuhlaan oli kutsuttu myös E.J. Ellilän tyttärenpoika Simo Ellilä, joka muisteli Sysmän Onkiniemellä syntynyttä ja lapsuutensa viettänyttä pappaansa omassa puheenvuorossaan.
–Pappa asui suurimman osan elämästään Porvoossa, mutta sydämeltään hän oli sysmäläinen, vakuutteli Simo Ellilä.
Simo Ellilän mukaan isoisä oli leikkisä mies ja sitä oli myös puhuja; hän kiitteli puheensa lopuksi puistojuhlan järjestäjiä – laulaen.
Laulua juhlassa kuultiin lisää, kun vuoroon pääsivät mieskvartetti Viis’ Raitilla ja Sysmän Kamarikuoro. Suvisoiton pianisti Vilma Ojell esiintyi ja kirjaston sisälle oli koottu useita näyttelyitä. Lehtisalin näyttelyssä on esillä Lana Piipon maalauksia ja  yläkerran vitriineissä näkymiä sysmäläiseen kulttuurituotantoon (Sysmän Suvisoitto, Kirjakyläpäivät, Kamarikuoro, Viis Raitilla, Harmonikkamuseo, Kuurina teatteri, Itte -näyttely ja Kotiseutumuseo).

Kuvassa: Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki skoolasi puiston avajaisissa Simo Ellilän kanssa.