Kirjakylä tarvitsee kirjakaupan

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Kirjakaupan pääomistaja Sysmän Kirjakylä Oy on laittanut kirjakaupan myyntiin. Uutinen on varsin ikävä kunnan, kuntalaisten ja tietenkin itse yrityksen kannalta. Suomen Kirjakyläksi julistautunut Sysmä näyttää jatkossa torsolta, ellei uutta omistajaa löydetä vielä kevättalven aikana.
Ossi Hynynen on toiminut Sysmän Kirjakylä Oy:n hallituksen puheenjohtajana viime kesästa lähtien. Hän kokee yhdeksi ongelmaksi sen, että hallituksen jäsenistä kukaan ei asu Sysmässä, vaikka kaikilla on vahvat siteet paikkakuntaan.
–Olemme vakuuttuneita, että menestyksekäs kirjakaupan pyörittäminen tarvitsee sitoutuneen ja innostuneen yrittäjän, joka elää päivittäin paikan päällä Suomen kauneimman kirjakaupan elämää.
Hynynen toivoo, että uudella omistajalla olisi kirja-alan tuntemusta. Toisaalta hän ottaa esimerkiksi Heikki Oksasen, joka pyöritti kirjakauppaa menestyksekkäästi, vaikka aloitti aikanaan toiminnan ilman varsinaista alan kokemusta.
Ossi Hynynen toteaa kirjakaupan merkityksen olevan Sysmälle valtavan.
–Identiteetti, mielikuva, palvelutaso, vapaa-ajan asukkaat, kirjakylä. Nyt olisi aika kunnan ja myös asukkaiden herätä puolustamaan oman kirjakaupan säilyttämistä. Kirjoja saa tänä päivänä kioskeista, marketeista, huoltoasemilta ja netistä ja ilman uusia panostuksia tämä merkitsee kirjakaupalle haasteellista tulevaisuutta – jopa kaupan sulkemista. Asia on mielestäni tärkeä kaikelle Sysmän yritystoiminnalle.
Hallituksen puheenjohtajan Ossi Hynysen mukaan yhtiön muut toiminnot (mm. kirjojen kustantaminen) jatkuvat entiseen tapaan.

Sanni Honkanen on työskennellyt kirjakaupassa pari vuotta osa-aikaisena työntekijänä – kesäaikaan työtä on riittänyt ihan täysipäiväisesti. Honkasen mielestä kirjakauppa on paikkana kyläläisille tietynlainen sydän.
–Kirjakaupasta on muodostunut monipuolinen info-piste, kohtaamispaikka ja myös monien tapahtumien pääsylippujen ennakkomyyntipiste.
Honkanen tähdentää, että kaikki asiakkaat ovat samanarvoisia, niin tussikynän kuin kirjankin ostaja. Kesällä riittää vilskettä, kun liikkuvat lomalaiset ja vapaa-ajan asukkaat täyttävät kylänraitin ohella myös kirjahyllyjen väliköt. Kirjojen lisäksi tuotevalikoimiin kuuluu erilaisia lahjatavaroita kuten paikallisten yrittäjien käsitöitä. Lisäksi kirjakaupan toisessa kerroksessa kokoontuu WillaNikkareiden kerho ja hyvin usein siellä on esillä myös paikkakuntalaisten harrastajien taidenäyttelyjä.
–Ei kirjakaupaton kirjakylä ole ollenkaan hyvä asia!
Jonna Järvinen poikkesi kirjakauppaan etsimään valokuva-albumia Sysmän reissullaan. Perhe asuu Ylöjärvellä, mutta aviomies Antti on sysmäläistä syntyperää.
–Viivymme kesäaikaan Sysmässä pidempiäkin jaksoja ja kirjakauppa on pistäytymispaikkana vakio. Tätä ei suotta kutsuta Suomen kauneimmaksi kirjakaupaksi ja täältä löytyy vaikka mitä laajan kirjavalikoiman  lisäksi. Toivottavasti paikalle löytyy edelleen omistaja ja toiminta jatkuu entiseen hyvään tyyliin.
Sysmän Kirjakaupan myymälänhoitaja Tuula Mäyrä ei sano olevansa huolissaan suhteellisen äkkiä eteen tulleesta tilanteesta.
–Ensinnäkin uskon, että kaupan toiminta jatkuu ja uskon myös siihen, että omaa työpanostani tarvitaan jatkossakin.
Mäyrä yhtyy Ossi Hynysen näkemykseen siitä, että yrittäjäksi tarvitaan sitoutunut ja toivottavasti alaa tunteva yrittäjä.
–Uudella yrittäjällä on tässä valmiina osaava henkilökunta, kukaan kun ei jaksa tätä laivaa yksin ohjata. Siinä mielessä kirja-alaa tuntematonkin henkilö voi aloittaa kirjakauppiaana tässä upeassa paikassa.

Yksi vastaus artikkeliin “Kirjakylä tarvitsee kirjakaupan”

  1. Nyt teitte väärän päätösen.Ei kirjakylä voi elää ilman kirjakauppaa.Olen nssanottu kesä Sysmäläinen vuodesta 1947 jolloin olen syntynyt.
    Käyn ympäri vuoden Sysmässä ,koska minulla on isäni sukua siellä.
    Olen aina ihaillut Sysmän pienen pitäjän kulttuuritarjontaa johon kuuluu hyvin varustettu kirjakauppa.

Kommentit on suljettu.