Kaupunkilaispoika maalla

Julius Wäänänen, 7 vuotta, Helsingin Kruunuhaasta käy Kaisaniemen ala-asteen ensimmäistä luokkaa koulussa, jonka oppilasmäärä on viitisensataa – ruuhkasuomalainen poika siis. Julius tuli hiihtolomaviikolla mökkeilemään Sysmän Särkilahteen mummonsa Kirsimarja Wäänäsen ja tämän ystävän Eija Neimon kanssa. Mökki on toiminut Kirsimarjan vanhempien kesäpaikkana aina 60-luvulta saakka. Sitä on kunnostettu muutaman vuoden ajan, mutta koska siellä ei juuri talvisin ole käyty, on käyttövesi katkaistu kylmimmäksi ajaksi. Niinpä Juliuksella ja mummoilla riitti eksotiikkaa, kun käytössä olivat vanhaan malliin kantovesi, ulkovessa ja lämmönlähteinä tulisijat. Talviloman aluksi oli pari kipakkaa pakkasyötä, mutta mökin sisälämpötila pysyi mukavana ja kaikki puuhastelu antoi hyvät yöunet:

–Untuvatäkin alla nukuttiin kymmenen tunnin yöunet, kun on niin paljon ulkoiltu ja mökillä on niin rauhallista ja sopivan viileätä, nauroi mökkiporukka.

Julius on päässyt ulkoiluttamaan mummoja lumikengillä sekä potkukelkkaillen ja siinä sivussa on kuljetettu vanhojen pihakoivujen kaadosta syntyneet polttopuut liiteriin.

Koska aktiivisella pojalla riitti virtaa muuhunkin, porukka päätti tulla katsomaan lähitilan navetassa asustavia vasikoita ja sonneja sekä jatkaa matkaansa vielä uimaan ja pesemään navetan hajut pois Sysmän palvelutalolla. Navetassa Julius oli kovasti kiinnostunut vasikoiden touhuista ja pian hän juottikin Mitsu- ja Mese-vasikat kuin vanha tekijä. Poika ei pelännyt lähestyä isompiakaan hiehoja tai sonneja, jotka pyrkivät nuolaisemaan ojennettua kättä karhealla kielellään.

Kirsimarja Wäänänen on perustanut Helsinkiin vuonna 1989 Fregatti Oy:n, joka aluksi markkinoi muiden tarjoamia merellisiä ohjelmapalveluita ja pyöritti cateringiä. Nykyisellään laajentunutta  yritystä pyörittää seuraava sukupolvi henkilökuntineen. Fregatilla on useita purjelaivoja sekä muutama maakohde, joiden ylläpidossa, ohjelmien ja tarjoilun organisoinnissa toki riittää tekemistä monelle sukupolvelle. Perustaja tekee jo tilaa nuoremmilleen:

–Voin jo hieman hellittää tehtyäni 25 vuotta kesätöitä, kertoo Kirsimarja nauraen.

Sen sijaan Juliuksella hommat ovat vasta alkamassa, sillä hän on ollut 5-vuotiaasta saakka kesätyöntekijänä sukunsa pyörittämässä kahvilassa.

Sysmässä ollessaan Kirsimarja, Eija ja Julius ovat ahkerasti käyttäneet paikallisia palveluita niin kesällä kuin talvella ja he katsovatkin ruokapaikkojen tarjontaa sekä palvelua ammattilaisten silmin. Tälläkin kertaa on käyty useammassa kahvi- ja ruokapaikassa piipahtamassa ja myös kauppaliikkeissä on asioitu, aivan kuten me paikalliset tietysti toivommekin. RP