Kasiluokkalainen Ronja Lind

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Yhtenäiskoulun 8. luokan oppilas Ronja Lind palasi lähiopetukseen muiden mukana viime torstaina parin kuukauden etäopiskelujakson jälkeen. Ronjan mukaan etäopetus tuntui aluksi todella vaikealta.
– Opettajat laittoivat koko ajan Wilman kautta lisää tehtäviä. Kukaan meistä oppilaista ei ollut tottunut hoitamaan koulutöitään niin itsenäisesti. Mutta ensimmäisen viikon jälkeen hommat alkoivat selkiintyä ja asiat hoituivat loppujen lopuksi aikalailla rutiinilla. Opettajan läsnäolon puuttuminen tosin tuntui oudolta koko ajan.
Live -oppitunnit alkoivat etäjakson ensimmäisen kuukauden jälkeen ja silloin opettaja pystyi oikeasti opettamaan oppilaitaan ja neuvomaan tehtävien suorittamisessa. Esseitä kirjoiteltiin paljon ja kokeita pidettiin etänä erilaisten ohjelmien kautta.
Koronasta alettiin puhua kotona ja koulussa heti asian tultua julkiseksi.
– Silti tilanne tuli eteen nopeasti ja se oli ainakin minulle aikamoinen yllätys. Vaikka koulun sulkeminen oli aluksi shokki, opettajien jakamat tsempit ja kavereiden hyvästelyt jättivät lopulta hyvän mielen, kertoo Ronja.
Ronja, oliko kouluun palaaminen kahdeksi viikoksi mielestäsi oikea ratkaisu?
– Asiaa on perusteltu sillä, kuinka tärkeä paikka se on oppimiselle ja oppilaiden hyvinvoinnille. Olen samaa mieltä. Oppilaat tarvitsevat viimeisiin koulupäiviinsä rutiinia ja opettajat ehtivät näkemään, mitä olemme etäopetuksessa oppineet. Niillä tiedoilla on hyvä suunnitella ensi syksyn opetussuunnitelmaa. Nyt jännitetään sitä, saadaanko syksyllä aloittaa lähiopiskelu, vai odottaako meitä uusi etäjakso.
Ronja mietiskelee, että tulevaisuuden opiskelu voi itse asiassa olla varsin erilaista nykyiseen verrattuna. Jossakin vaiheessa kaikki opiskelu voi tapahtua etänä – tosin ajatus tuntuu ainakin peruskoulutasolla aika kaukaiselta.
– Tämä nyt suoritettu etäopetusjakso on kuitenkin antanut sekä oppilaille että opettajille paljon taitoja itsenäiseen opiskeluun. Voisiko olla mahdollista valita etä- ja lähiopetuksen välillä?
Kohta on joka tapauksessa kesäloman ja mahdollisten kesätöiden aika. Korona laittoi Ronjan kesätyöt uusiksi, ne peruuntuivat. Rippileirin ja konfirmaation tilannekin on vielä auki.
– Viime vuonna perustamani 4H -yritys jatkaa toimintaansa ja toivottavasti hommat lisääntyvät kesän aikana.