Kansalaisopiston kevätjuhla

Helena Mäkinen
HARTOLA

Tainionvirran koululle kerääntyi kolmen kunnan väkeä juhlistamaan lukuvuoden päättymistä. Kansalaisopiston johtokunnan puheenjohtaja Hannu Järvinen kertoi illan ohjelmasta.
–Sain idean juhlasta, jossa on monen ryhmän esityksiä. Nyt kaikki pääsevät näkemään, mitä talven mittaan on opittu. Jos vielä jokainen innostuu keräämään suosikkiharrastuksensa ympärille kesän aikana 6-7 harrastajaa, opisto lupaa kerätä loput ja saadaan lisää toimivia ryhmiä. Jokaiselle on tärkeää oppia uutta ja kuulua johonkin.
Opiston rehtori Mikko Taskinen kertoi 120 vuotta täyttävän kansalaisopistoliikkeen historiasta.
–Tampereelle perustettiin ensimmäinen työväenopisto. Maalta muuttaneita haluttiin sivistää, että kansalaiset voisivat osallistua yhteiskuntaan ja elää parempaa elämää.
–Vuonna 1927 tuli voimaan valtionapulaki: ”Työväenopiston tarkoituksena on kohottaa kansalaisten ja aikuisen nuorison sivistystä tarjoamalla heille vapaa-aikoina tilaisuutta ammatti- ja ansiotyön ohella sellaisten tietojen ja taitojen hankkimiseen, jotka ovat kansalaiselämässä tarpeellisia sekä edistävät itseopiskelua ja henkistä itsensä kehittämistä.”
–1980-luvulta lähtien jokaisessa kunnassa on ollut mahdollista opiskella ja harrastaa vapaa-aikana. Tervetuloa juhlimaan! Kiitos opettajille ja opiskelijoille!
Ohjelmassa oli monipuolista laulua, soittoa ja tanssia. Lea Lutsin johtama Viihdekuoro aloitti, sitten saivat vuoron tanssiesitykset. Anni-Sirkku Askolan ohjaamat istumatanssit yleisölle ja senioritanssijoiden esitykset olivat loistavia. Sekä Luts että Askola toivoivat lisää miehiä riveihin: Viihdekuoroon tenoreita ja tanssijoihin kavaljeereja. Yleisön ja tanssijoiden ilmeet olivat iloisia, posket punoittivat. Huonokuntoisille tuli hiki pelkästä katselusta…

Kuvassa: Anni-Sirkku Askola villitsi yleisönkin välillä liikkumaan.