Kalan perässä kaiken vuotta

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmäläinen Ville Ruppa perusti vaimonsa Niinan kanssa vuonna 2018 Verkkosaaren Pelti Oy -nimisen yrityksen. Nimensä mukaisesti yritys tekee etupäässä peltitöitä, mutta muukin rakennustoiminta kuuluu yrityksen toimialaan. Talvisaikaan Yritys työllistää yhden ulkopuolisen työntekijän, kesäaikaan useampia.


Villen ja Niinan yritys on nimenä vielä nuori, mutta kaikki paikkakuntalaiset ovat oppineet tuntemaan vuosien saatossa Villen intohimoisena kalastajana.


– Olen kulkenut kalassa isän mukana pienestä pitäen. Troolia vedin Kääpän Ekin kaverina kuuden kesän ajan, tunnustaa Ville.


Käytännössä Villen kaikki vapaa-aika kuluu kalastuksen merkeissä ja Niina -vaimokin on mukana työajan sallimissa puitteissa.


Kalastusvälineet vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Avoimilla vesillä kesällä Ville harrastaa vapakalastusta tai vetouistelua. Verkkoja lasketaan veteen vain keväällä ahvenkudun aikoihin. Monet mukavat kalatapahtumatkin järjestetään kesällä. Ville toimii sekä Sysmän Urheilukalastajien että vetouisteluporukan puheejohtajana ja kyseisten järjestöjen puitteissa on useita tapahtumia kesän mittaan. Kiinnostavaksi tapahtumaksi on noussut myös Molskaus, mikä käsittää neljä osakilpailua.


Talvi on verkkokalastuksen kulta-aikaa.
Kulunut talvi on kohtuullisen hyvä saaliiden valossa, kuhaa ja madetta nousi jäälle ihan riittävästi. Talvisaikaan Ville tietysti käy myös pilkillä, varsinkin mateen pilkinnällä on pitkät perinteet.
Oman lukunsa kalastuvuoden kiertoon kuuluvat Lapin kalareissut. Ainakin kaksi kertaa kesässä Ville suuntaan viikon ajaksi kavereineen matkansa Lappiin, Tenolle ja Inarin Muddusjärvelle. Aivan viime päivinä on lehdistössä ollut Villelle ikäviä uutisia -Teno ollaan rauhoittamassa kalastukselta ensi kesäksi.


– Jos näin käy, etsimme uuden paikan joltakin pikkujärveltä. Sieltä löytyy hyvin rautua!
Tenolta tarttui uistimeen koukkuleukainen lohi vuonna 2018, joka painoi 19,2 kiloa. Kalakaverina oli Sami Rellman. Seuraavana kesänä suurin lohi painoi n. 13 kiloa. Viime kesän saalis jäi yhteen tirriin.


Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Ville Rupalle selvät. Toimintaa kehitetään niin työelämässä kuin kalastuksenkin parissa vapaa-aikana.


– Tuskin tuo kalastus loppuu koskaan, on se niin verissä.