Kaijan kodikas kahvila

Helena Mäkinen
HARTOLA

Kaijan Kotikahvilan piti lopettaa toimintansa, mutta Kaija ja Hannu Vuori jatkavat vielä.
– Jos vaikka joku innostuisi kahvilan pidosta – tämä sopisi pariskunnalle tai kahdelle yrittäjälle. Leipurin työajat eivät vain kaikille käy. Harva on valmis heräämään aamuisin klo 1.30, kertoo Kaija, joka on toiminut yrittäjänä puolisonsa kanssa jo 25 vuotta.
Kaijan Kotikahvila perustettiin v. 1994 Kuhmoisiin, mistä Hannu on lähtöisin. Sitä ennen Vuoret olivat vieraan töissä Kaijan kotikunnassa Hartolassa. Ensin muutettiin Espooseen 10 vuodeksi ja sitten Sysmään, missä Kaija teki 10 vuotta ruokaa Uotissa ennen kuin siirtyi serkkunsa pullapuotiin. Kuhmoisista kahvilanpito siirtyi vielä Jyväskylän lentoasemalle. Hartolassa käydessään Vuoret huomasivat tyhjillään olevan liiketilan, jossa on aherrettu viimeiset 10 vuotta.
Hannu täytti juuri 70 vuotta ja Kaija toivoo nuorempia jatkajia.
– Ikää tulee molemmille, olisi kiva ehtiä tehdä jotain muutakin. Pitkää päivää olemme tehneet. Pyhänäkin herään aamuyöllä, vaikka ei tarvitsisi, samoin lomalla. Mutta kyllä tämä on ollut minun juttuni. Olen aina tykännyt tästä työstä.
Kaija mietti pitkään yrittäjäksi ryhtymistä.
– Pidin työstä serkkuni pullapuodissa, jossa sekä leivoin että olin myymässä. Enoni tuumasi silloin, että meissä olisi potentiaalia yrittäjiksi. Kyllähän tämä pitää kiinni ja rajoittaa aika tavalla. Lomakin pitää vain ottaa, että taas jaksaa. Mutta tämä on elämäntapa.
Hannu tuntee asiakkaat, jotka tulevat kahvilaan kuin kotiinsa.
– Erikoista hommaa – mutta mukavaa! Meillä käy kivoja asiakkaita, joiden kanssa on hauska puhella. Täällä ei olla virallisia, paitsi jos ovesta tulee tuntematon ihminen tai huomaan, että asiakas ei ole juttutuulella. Pienessä kylässä oppii tuntemaan ihmiset.

Kuvassa: Kotikahvilassa on tarjolla hiivaleipää, sämpylöitä, kakkuja, piirakoita, pullaa, pizzaa, voileipiä… Tilauksesta Kaija tekee voileipä- ja täytekakkuja. Kaikki suuhun sopivia!