Avannosta mielihyvää

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Avantoon pulahtaminen on nopea keino saada mielihyvän hormonit hyrräämään. Kun ihminen menee avantoon, ihon lämpötila laskee, hengitys ja sydämensyke kiihtyvät sekä kortisolin ja endorfiinin eritys lisääntyy. Kortisoli estää kivun tuntemusta ja endorfiinit saavan aikaan mielihyvän tunteen. Tämä kaikki on todettu monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Esimerkiksi nivelkipujen hoidossa avannossa käynti on tehokas tapa.
–Tämän seikan tunsi varmaan aikoinaan minun isä. Hän kävi avannossa lieventämässä kipujaan ja minä menin monasti mukana kylmään veteen, muistaa Eero Laattala.
Sitten avantouinti jäi Laattalta pois, kunnes kolmisen vuotta sitten eräs tuttava houkutteli miehen uudelleen talvisen veden syleilyyn.
–Minulla ei ollut mitään terveydellistä tarvetta aloittaa avantouinnin harrastusta, mutta tiesin toki vanhastaan, että avannossa käynnin jälkeen tulee hyvänolon tunne.
”Valtti” Laattala käy uimassa Sysmän leirintäalueen rannassa olevassa avannossa. Vain muutama päivä kuukaudessa jää väliin. Kunta pitää avantoa puitteineen hyvässä kunnossa.
–Uppopumppu pitää avannon sulana, jämäkät puukaiteet ja portaat avannosta ovat lämpimämmät kuin metallikaiteet, ja lämmitettävä matto heti avannon reunalla tuntuu mukavalta. Lisäksi käytettävissä on hyvä tila vaatteiden vaihtoa varten, kiittelee Valtti.
Valtti vahvistaa tutkimusten antamat väittämät avannon tuottamasta mielihyvän tunteesta – verenkierto paranee ja fiilis on hyvä. Jäinen vesi ei häntä pelota, hän sietää hyvin kylmää. Ulkona leikkiminen myös talvisin oli arkea pienestä pitäen ja töitä sähköasentajana tehtiin varsin usein myös ulkoilmassa.
Äskettäin eläköityneen Laattalan päivärutiineihin kuuluu jatkossakin avantouinti. Muukin liikkuminen on eläkemiehellä lisääntynyt: kesäisin pyöräilyä ja talvisin hiihtoa. Syyskausi on sitten omistettu metsästykselle.

Kuvassa: Eero Laattala piipahtaa avantoon lähes joka päivä. Kylmän kylvyn jälkeen hänen mukaansa olo tuntuu mukavalta.