Kahvi ja kirja ne yhteen soppii…

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän uuden kouluratkaisun myötä selvisi, ettei seurakunta tarvitse vuokratiloja nykyisten toimitilojensa tilalle. Ratkaisu avasi Kirjakaupan kiinteistön omistajalle Heikki Oksaselle uusia ovia.
– Olin suunnitellut jo aiemmin kirjakaupan sisätilojen remontoimista entistä helpommin vuokrattaviksi. Paikka kun ei sopinut oikein muuhun kuin kirjakaupan käyttöön.
Kuinka ollakaan, Kahvila Kulman omistajat Satu Ranta ja Petri Nieminen tulivat kyselemään mahdollisuudesta vuokrata entisen kirjakaupan tilat kahvilakäyttöön. Heikki oli valmis keskustelemaan ideasta ja niin alkoi iso remontti. Alusta pitäen ajatuksena oli, että kahvilan lisäksi tiloissa toimii myös jonkinasteinen kirjakauppa.
– Ajatus oli kypsynyt tähän suuntaan, sillä kesäaikaan myynnissä olleet divarikirjat olivat käyneet kohtalaisen hyvin kaupaksi.
Mitä kaikkea kirjakahvilaksi valmistuva sisätilan remontti on vaatinut? Puulattia on revitty pois ja tilalla on laattaa ja parkettia. On syntynyt kaksi isoa vessaa, joista toinen täyttää invavessan vaatimukset. Keittöön on syntynyt lisätilaa astianpesukonetta ja hellaa varten ja tietysti ilmastointi ja viemäröinti on mennyt uusiksi. Maalämmön rakentaminen on ollut iso investointi. Entisen kirjakaupan takahuone jää Heikin käyttöön, mutta esimerkiksi isojen kahvitilausten tai juhlien lisätilana se saadaan helposti käyttöön.
– Kaupan seinäkirjahyllyt ovat paikallaan kirjoja varten ja ne erotetaan baaritilasta mukavilla kaiteilla. Hyllyt täytetään pääosin divarikirjoilla, mutta toki uusiakin otetaan myyntiin, lupaa Heikki Oksanen.
Uuden kirjakahvilan sisätila näyttää jo nyt vähän keskeneräisenäkin upealta. Uusi lattia, historiaa huokuvat hirsiseinät kirjoilla lisättynä tulevat olemaan nähtävyys ja symboli kirjakylälle.
– Enää vähän laattojen saumausta, kaiteitten asennus, myyntitiski ja listoitus ja sitten kaikki on valmista.
Entisen kirjakaupan uusi tuleminen täyttää asiakaskunnan kaksi isoa toivetta: kirjojen myynti jatkuu Sysmässä ja monien toivoma kahvila asettuu samaan paikkaan.

Kuvassa: Markku Rinne remppasi Heikki Oksasen kaverina entistä kirjakauppaa uuteen uskoon. Kahvilan tarkka avautumispäivä määräytyy erilaisten tarkastusten jälkeen.